субота, 06 січня 2024 05:28

Росія відповіла на вимогу вивести війська

Росія відповіла на вимогу вивести війська
На початку 1919 року росіяни заявили, що їхніх військ в Україні немає Фото: prosvit.in.ua

6 січня 1919 року уряд УНР отримав ноту-відповідь наркома внутрішніх справ РСФСР Георгія Чичеріна щодо військової агресії Росії проти України.

Раніше Директорія вимагала припинити втручання у внутрішні справи УНР та вивести російські війська з українських територій. За 3 доби до офіційної відповіді Червона армія захопила Харків.

"Ваші радіотелеграми ми отримали. Насамперед мусимо пояснити Вам, що відомості, які Ви маєте у Вашім розпорядженні, не відповідають дійсності. Перечислені Вами військові частини Совєтської Росії на Україну не посуваються і навіть не стоять близько її кордону. Ніякого війська Російської Соціалістичної Совєтської Республіки в Україні нема. Військова акція в Україні в цей момент провадиться між військом Директорії і військами Українського Совєтського Уряду, який є цілком незалежний. Поміж Україною і Совєтською Росією тепер нема ніяких збройних сутичок", – телеграфував Чичерін.

Дипломат звинуватив Директорію в утисках трудящих України, які "чекають на прихід більшовиків". Засудив її за спроби домовитись про військову допомогу з "імперіалістичною" Антантою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнуємо старий порядок - влада звернулась до українців

У відповідь твердження Чичеріна назвали або умисним перекручуванням правди, або ж цілковитою непоінформованістю. Нагадали, що в районі Харкова стоїть регулярне російське військо, до якого входять навіть китайці й мадяри. Втім, це не мало жодних результатів.

16 січня 1919 року Директорія УНР сама оголосить війну більшовицькій Росії.

30 листопада 1918 року в місті Суджа Курської області головнокомандувач радянських військ в Україні Володимир Антонов-Овсієнко виступив перед частинами із закликом нищити українців.

Нову інтервенцію в Україну більшовики готували після фактичної поразки Німеччини в Першій світовій війні та під час виступу Директорії УНР проти гетьмана Павла Скоропадського.

Протягом грудня Червона армія, що складалася з російських військ та задурених більшовицькою пропагандою "українських трудящих", рухалася Україною. 3 січня 1919-го захопила Харків, де за 3 доби більшовики проголосили Українську Соціалістичну Радянську Республіку.

Зараз ви читаєте новину «Росія відповіла на вимогу вивести війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі