понеділок, 30 листопада 2020 10:55

''Убивать без всякого милосердия'' - у Росії армію налаштували йти на Київ

''Убивать без всякого милосердия'' - у Росії армію налаштували йти на Київ
Більшовики готували інтервенцію в Україну під час антигетьманського повстання Директорії УНР Фото: pinterest.com

30 листопада 1918 року в місті Суджа Курської області, головнокомандувач радянських військ в Україні Володимир Антонов-Овсієнко виступив перед частинами із закликом нищити українців. Тоді більшовики готувалися до збройного наступу на Україну.

"Против нас стоит тридцатимиллионный народ, имена которых невозможно выговорить, внешность которых такова, что их надо убивать без всякого милосердия и пощады. Это звери, с ними нельзя обращаться как с порядочными людьми. У нас кровь лучше, сердце - тверже, нервы - крепче. Мы должны выжать всё возможное из Украины, чтобы усилить военный потенциал России", - наводить слова більшовика у Facebook історик Ганна Черкаська.

На той період Антонов-Овсієнко був відповідальний за низку військових злочинів. Ще 1918 року, під час січневого штурму Києва, дозволив командувачу Михайлу Муравйову застосувати проти військ і містян бойовий газ, а згодом організувати у захопленій столиці червоний терор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку 1918 року росіянам наказали захопити Київ

Нову інтервенцію в Україну більшовики готували після фактичної поразки Німеччини в Першій світовій війні та під час виступу Директорії УНР проти гетьмана Павла Скоропадського.

Протягом грудня Червона армія, що складалася із російських військ та задурених більшовицькою пропагандою "українських трудящих", рухалася Україною. 3 січня 1919-го захопила Харків, де за 3 доби більшовики проголосили Українську Соціалістичну Радянську Республіку.

Директорія оголосить війну більшовицькій Росії 16 січня 1919 року.

Тимчасовий робітничо-селянський уряд України створили в Курську 28 листопада 1918-го. Так росіяни хотіли завуалювати військове вторгнення в Україну.

Уряд очолив більшовик Георгій П'ятаков. До нього входили такі радянські діячі як Климент Ворошилов, Володимир Затонський, Федір Сергеєв, Артем та навіть Юрій Коцюбинський - син українського письменника.

Посадовці одразу переїхали до містечка Суджа на Курщині, яке стало тимчасовою столицею Радянської України. Уже наступного ранку ними було видано маніфест про поновлення радянської влади в країні після повалення влади гетьмана Павла Скоропадського. Також маніфест закликав трудящі маси та "братню поміч" до боротьби з Директорією УНР.

Зараз ви читаєте новину «''Убивать без всякого милосердия'' - у Росії армію налаштували йти на Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі