четвер, 26 грудня 2019 13:03

Зруйнуємо старий порядок - влада звернулась до українців

Зруйнуємо старий порядок - влада звернулась до українців
Голова Директорії УНР Володимир Винниченко та Симон Петлюра у супроводі військових входять до Києва 19 грудня Фото: dsnews.ua

Директорія УНР оприлюднила декларацію нової державної політики 26 грудня 1918-го у Києві. За 12 діб до того, шляхом збройного повстання, повалила владу гетьмана Павла Скоропадського.

"Героїчним поривом українського озброєного трудового народу зметено з лиця землі української руйнуюче поміщицько-монархічне панування - гетьманщину. Україну вичищено від карних експедицій, старост, жандармів та інших злочинних інституцій пануючих класів. Відновлено національно-персональну автономію, що забезпечує право кожної нації на вільне життя", - йшлося в документі.

Директорія оголошувалася тимчасовою верховною владою України до проведення Трудового Конгресу. Всі розпорядження гетьманського уряду було скасовано та відновлено Українську Народну Республіку. У декларації наголошувалося на необхідності ліквідації буржуазії. Підкреслювалося, що влада в УНР нелижатиме лише класам працюючим - робітникам і селянам. Відносили до них і трудову інтелігенцію - вчителів та лікарів, робітників правлінських контор, але не всіх.

"Класи не трудові, експлоататорські, які живляться й роскошують з праці класів трудових, класи, які нищили край, руйнували господарство й одзначили своє правління жорстокостями й реакцією, не мають права голосу в порядкуванню державою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшовики заперечували наявність своїх військ в Україні

Директорія наголосила, що у міжнародних справах стоїть на грунті цілковитого нейтралітету і бажання мирного співжиття з народами всіх держав.

Володимир Винниченко та члени директорії намагалися встановити в Україні національний варіант радянської влади: "зруйнувати старий капіталістичний світ, на руїнах якого постане новий соціалістичний світопорядок". Натомість, пропаганда більшовиків виявилася сильнішою. Підсилило її і невиконання директорією своїх обіцянок.

Директорія УНР закликала українців до антигетьманського повстання 15 листопада 1918-го. Відповідні листівки з'явились на стінах київських будинків.

Повалення режиму готувалося задовго до події, але безпосереднім приводом до нього стала "Грамота про федерацію з небільшовицькою Росією" видана гетьманом Української держави Павлом Скоропадським 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнуємо старий порядок - влада звернулась до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі