пʼятниця, 24 травня 2013 11:23

Річарда ІІІ вороги поховали без труни і належних почестей

Британські археологи вивчили місце поховання Річарда III в Лейчестері і з'ясували, що переможений "король-горбань" був поспіхом похований в надмірно вузькій і погано виритій могилі, без труни, савана і належного пієтету.

Річард III був четвертим сином герцога Йоркського і Сесілії Невілл, дочки молодшого брата короля Едуарда IV. Він був видатним воїном і стратегом. У 1482 році він став командувачем армією при Едуарді IV, а в 1483 році - регентом за його сина Едуарда V. Річард став королем у липні того ж року, позбавивши влади Едуарда і його матір. Його правління тривало всього два роки. Річард III був убитий в битві на Босвортському полі при придушенні повстання і похований на кладовищі Францисканського монастиря в Лейчестері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останки першого імператора Бразилії розкопували у суворій таємниці

У серпні 2012 року британські археологи під керівництвом Річарда Баклі (Richard Buckley) з Лейчестерського університету почала розкопки на території муніципальної автопарковки Лейчестера, де імовірно знаходився монастир з могилою короля-горбаня. У вересні цього ж року археологи оголосили про виявлення останків Річарда III, чия автентичність була підтверджена генетичною експертизою в лютому 2013 року.

Перші результати дослідження останків короля і його останнього притулку були опубліковані тільки в травні цього року в журналі Antiquity. Археологи підтвердили, що Річард III страждав від сколіозу, був кілька разів поранений в битві при Босворті, а його тіло постраждало від знущань після смерті.

Крім того, вченим вдалося відновити обставини поховання короля, які не були відображені в середньовічних хроніках. Річард був похований в невеликій, грубо виритій ямі, довжина якої була помітно меншою за зріст монарха. У нього не було похоронного савана і труни, а руки монарха були пов'язані. Судячи з положення тіла, "король-горбань" був похований в поспіху і без належного пієтету. Це підтверджує, що Річард III був похований переможцями, а не групою його прибічників, які вижили, роблять висновок вчені.

Зараз ви читаєте новину «Річарда ІІІ вороги поховали без труни і належних почестей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі