вівторок, 12 лютого 2013 12:06

Після Річарда ІІІ британці хочуть знайти останки першого "короля Англії"

Автор: Фото: kriptoistoria.com
 

Великий успіх британських археологів, які знайшли останки обмовленого Тюдорами короля Річарда III, ініціював пошуки останків іншого втраченого короля - Альфреда Великого.

Альфред Великий жив більше 1000 років тому (бл. 849 - 26 жовтня 899 або 28 жовтня 901 р.). Він був королем англосаксонського королівства Уессекса, правив у 871-899/901 роках і був першим з королів Уессекса, який використав в офіційних документах титул "король Англії". Це була одна із найбільш освічених осіб свого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британці розв'язали суперечку трьох міст - Річарда ІІІ перепоховають у Лестері

Коли Альфред вступив на престол, Англія все ще являла собою п'ять окремих королівств. За життя Альфреда до його володінь було приєднано Корнуолл, проте Мерсія, Нортумбрія і Східна Англія належали завойовникам-вікінгам.

Після одного з боїв з датчанами Альфред був змушений ховатися в глухих лісах Сомерсета. Згодом Альфред відновив військові дії проти данців і в кінцевому підсумку відвоював своє старе королівство, уклавши мир після блискучої перемоги над головнокомандувачем вікінгів Гутрумом при Еллінгтоні в 878 році. Однак при цьому Альфред віддав ворогові половину країни (всю її частину на схід від кордону між Лондоном і Честером). З того моменту ця територія отримала назву "Дейнло", або "територія дії датського права". У відповідь на таку поступку Гутрум погодився прийняти християнство.

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Англія в 886 році
Англія в 886 році

Альфред прагнув до того, щоб жоден зі скандинавських загарбників більш не міг з легкістю здійснювати набіги на його королівство, і негайно приступив до створення цілої мережі міст-фортець для захисту своєї території. План спрацював. До часу вступу на престол його онука контроль Уессексу над всією Англією був повністю забезпечений. У битві при Брунанбурі в 937 році Етельстан вщент розбив війська королів Шотландії, Стратклайда і Дубліна і встановив в Англії англо-саксонське королівство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи офіційно підтвердили, що знайшли скелет Річарда ІІІ - останнього короля середньовіччя

При Альфреді була складена перша загальноанглійська збірка законів, написана частина "Англосаксонської хроніки". Крім того, Альфред створив регулярну міліцію, що діяла на всій території Англії, і значні на ті часи морські сили, що дали англійцям можливість відбивати набіги данців з моря. Вважається, що саме Альфред розділив англійське королівство на графства, округи і подокругі (сотні і десятки).

Дослідники університету Вінчестера припускають, що останки знаходяться в не зазначеній могилі в церкві в Вінчестері в графстві Хемпшир.

Група археологів вже споряджається, щоб незабаром приступити до пошуків останків Альфреда Великого.

Зараз ви читаєте новину «Після Річарда ІІІ британці хочуть знайти останки першого "короля Англії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі