понеділок, 11 лютого 2013 19:07

Британці розв'язали суперечку трьох міст - Річарда ІІІ перепоховають у Лестері

Британці розв'язали суперечку трьох міст - Річарда ІІІ перепоховають у Лестері
Кадр з фільму "Річард ІІІ" (1955)

Перемогу у тривалій суперечці за право вибрати місце поховання останків короля Річарда III здобуло місто Лестер, де вони і були виявлені в минулому році.

Міністерство юстиції Сполученого Королівства розповсюдило заяву, в якій говориться, що рішення про те, де буде відданий землі останній англійський правитель з династії Плантагенетів, надано Лестерському університету.

Відповідний дозвіл було видано з умовою, що останки короля будуть не пізніше 31 серпня 2014 передані одному з музеїв цього міста або ж поховані на території Лестерського Собору Cвятого Мартіна. "Вибір точного місця перепоховання тепер залишається за Лестерським університетом", - зазначено в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британці пересварилися через останки Річарда III

За можливість надати монарха землі на своїй території активно боролися Лестер, Лондон і Йорк. Як вважають експерти, місце поховання Річарда III в найкоротші терміни приверне тисячі туристів з усього світу і принесе значні доходи скарбниці того міста, де воно знаходитиметься. Йоркська міська рада, зокрема, навіть направила королеві Єлизаветі II лист, в якому говорилося, що сам Річард III завжди хотів бути похованим саме в Йорку.

Найкраще, якщо останки Річарда III будуть поховані на території собору Лестера, зазначив, у свою чергу, мер цього міста сер Пітер Соулсбі. Вони більше 500 років лежали на тому самому місці, куди падає тінь собору, буде справедливо, якщо монарх буде з відповідними почестями похований саме в цій будівлі, додав він.

Влада Лестера, за даними ЗМІ, вже вклали чималі кошти у створення культурно-історичного центру поряд з тим місцем, де буде похований король.

Останки Річарда III були виявлені в минулому році при розкопках на крупній автостоянці в Лестері. Місце поховання монарха, який вважається одним з найбільш суперечливих правителів в історії Британії, було встановлено за допомогою ретельного вивчення середньовічних карт і письмових свідчень. Достовірність останків 4 лютого підтвердив аналіз ДНК.

Зараз ви читаєте новину «Британці розв'язали суперечку трьох міст - Річарда ІІІ перепоховають у Лестері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі