субота, 25 квітня 2020 08:20

Радянські солдати шукали зброю, алкоголь і годинники

  За роки ІІ світової війни Берлін втратив мільйон жителів
За роки ІІ світової війни Берлін втратив мільйон жителів

Радянські війська повністю оточили Берлін 25 квітня 1945 року. У битві за місто взяли участь близько 3,5 млн осіб, 52 тис. гармат, 7750 танків та 11 тис. літаків.

19 квітня розпочався артилерійський обстріл Берліну. Армії 1-го Українського фронту 21 квітня досягли зовнішньої берлінської оборонної смуги. 25 квітня війська 1-го Білоруського і 1-го Українського фронтів зустрілися на західних підступах до Берліна.

На той час деякі райони в центрі міста були повністю зруйновані бомбардуваннями літаків. Після вуличних боїв в Берлін увійшли війська. 28 квітня радянські війська вийшли в район рейхстагу і урядових будівель, де знаходились імперська канцелярія і бункер фюрера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілоти скидали "солодкі бомби" берлінським дітям

Перша хвиля радянських військ армії була більш дисциплінована та слухняна. Однак, друга - більше зацікавлена не в боротьбі з вермахтом, а з цивільним населення. Радянські солдати шукали в цивільних зброю, алкоголь і годинники. За відмову здавати годинник розстрілювали.

О 6-й ранку 2 травня німецький офіцер-парламентер Вейдлінг в супроводі трьох німецьких генералів перейшов лінію фронту і здався в полон. Через годину він написав наказ про беззастережну капітуляцію. Німеччина втратила можливість до організованого опору і незабаром капітулювала.

343 денна блокада Західного Берліну радянською владою закінчилася 12 травня 1949 року. В 00.01 поставки продуктів та товарів сухопутними та водними шляхами відновлено.

Зараз ви читаєте новину «Радянські солдати шукали зброю, алкоголь і годинники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі