четвер, 08 червня 2017 10:20

Пророк Мухаммед помер на руках коханої дружини

Пророк Мухаммед помер на руках коханої дружини
Пророк Мухаммед. Фото: Вікіпедія

8 червня 632 року в Медині на руках своє третьої і коханої дружини Айшах помер Мухаммед, пророк мусульман, засновник однієї з найпоширеніших сьогодні релігій світу.

Мухаммед— основоположник ісламу, це зробило його визначальною історичною постаттю в світовій історії. Він також був політичним діячем, засновником і головою мусульманської громади (умми), яка в процесі його безпосереднього правління склала сильне і досить велике державне формування на Аравійському півострові.

Мухаммед народився в Мецці близько 570 року в знатном роді Курейшитів. У 25 років Мухаммед одружився з багатою вдовою, на 15 років старшою за нього і наступні п'ятнадцять років вів життя звичайного торгівця; у нього народилось шестеро дітей. В 610 році в печері поблизу Мекки йому прийшло видіння. Бог через ангела Гавриїла наказав стати арабським провісником "справжньої релігії". Мухаммед оголосив себе останнім проповідником іудейсько-християнських традицій і сформулював нову доктрину. Вчення Мухаммеда знайшло найбільше прихильників у Медині, там в 629 році став повноправним правителем міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ОАЕ з"явиться музей пророка Мухамеда

У 632 році, в кінці десятого року після втечі з Мекки, він здійснив паломництво на батьківщину. Повернувшись в Медину, Мухаммед захворів і після кількох днів лихоманки помер у віці 62-х або 63-х років в будинку своєї дружини Айшах (Айши), на обійсті якого й був похований. За правління халіфа аль-Валіда I з династії Омейядів (початок XVIII століття) мечеть, в якій молився Мухаммед була розширена так, щоб вмістити і його могилу, біля якої до того чсу вже були поховання двох перших праведних халіфів Абу Бакра і Умара.

За 15 століть послідовники Магомета розділилися на три основні гілки носіїв його вчення: суніти складають близько 90 % мусульман, шиїти близько 10 %, послідовники ібадизму менше 1 %. Самі ж ці напрями крім основних течій мають ще кілька підгруп, які виокремилися завдяки харизматичним та впливовим богословам, які сформували свої окремі школи вчення Магомета в рамках своєї основної теологічної гілки. Також слід відзначити окремо категоріюсуфістів, яка формувалася з найортодоксальніших послідовників всіх цих мусульманських релігійних течій.

Зараз ви читаєте новину «Пророк Мухаммед помер на руках коханої дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі