пʼятниця, 05 лютого 2021 09:10

Прийняли документ про боротьбу з релігією

Прийняли документ про боротьбу з релігією
В 1918 році у РСФРР прийняли закон проти релігії. Фото: Сумський історичний портал

5 лютого 1918 року в Москві прийняли декрет Раднаркому РСФРР про відокремлення церкви від держави та школи від церкви.

Лідер більшовиків Володимир Ленін намагався дотримуватись марксистських уявлень про релігію як надбудову матеріальної основи життя.

19 січня 1919-го в Харкові декрет затвердив Тимчасовий робітничо-селянський уряд України. Документ скасовував релігійні обряди в державній сфері, забороняв ухилятися від громадянських обов'язків через релігійні переконання, передавав акти громадянського стану світській владі, позбавляв церковні та релігійні товариства переваг і державних субсидій, забороняв церковне майно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна оголосила війну Росії

У школах заборонили викладати релігійні предмети. Церковне майно передали до відання Наркомату соціального забезпечення. Нерухомість - місцевим радам. Вони могли передавати будівлі у користування релігійним громадам.

1919 року в підрадянській Україні залишалось багато храмів і монастирів. Місцеві ради боялись налаштувати проти себе людей.

Активний наступ на релігію більшовики відновили на початку 1920-х.

21 січня 1924 року в Горках, під Москвою, помер Володимир Ульянов, Ленін, - архітектор більшовицького перевороту і перший лідер СРСР. Причиною став крововилив у мозок у віці 54 років. На початку 1890-х Ленін залишив юридичну кар'єру в Російській імперії, щоб присвятити себе вивченню марксизму і підживлювати революційну активність серед російських робітників.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли документ про боротьбу з релігією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі