пʼятниця, 18 грудня 2020 08:21

Президент наказав почати бомбардування

Президент наказав почати бомбардування
Президент США Річарда Ніксона підписав наказ про бомбардування Північного В'єтнаму. Фото: waralbum

За наказом президента США Річарда Ніксона 18 грудня 1972-го почалось бомбардування Північного В'єтнаму, найжорстокіше за весь період американо-в'єтнамської війни.

1 листопада 1955-го почалася В'єтнамська війна. Почалася як громадянська в Південному В'єтнамі. В подальшому був втягнутий Північний В'єтнам, пізніше — Китай та СРСР, а також США та їхні союзники.

Південний В'єтнам під впливом США проголосив створення республіки. Антиурядові підпільні групи Північного В'єтнаму об'єдналися в Національний фронт звільнення Південного В'єтнаму (В'єтконг).

США направили в зону бойових дій понад 23 тис. військовослужбовців, Північний В'єтнам мав близько 10 тис. Почалися важкі бої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці обстріляли американську авіабазу в Тихому океані

Бомбардування США використали для того, щоб змусити Північний В'єтнам повернутися до переговорів у Парижі.

Операція Linebacker II тривала 11 днів і забрала життя 1, 6 тис. цивільних. Загинуло і взято в полон 70 американських льотчиків. За цей час на В'єтнам скинули 100 тис. т. бомб.

На початку січня 1973-го переговори поновилися. Підписали Паризьку мирну угоду. Американські війська покинули В'єтнам.

29 березня того ж року США завершили виведення своїх військ з Південного В'єтнаму. За кількістю загиблих американців війна знаходиться на 4-му місці після Громадянської, Другої та Першої світових воєн. У ній загинуло 58 220 людей. У в'єтнамців загинуло приблизно мільйон солдатів Національного фронту та півмільйона цивільних осіб.

Японський імператорський флот 7 грудня 1941-го завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях США в гавані Перл-Харбор. Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії.

Зараз ви читаєте новину «Президент наказав почати бомбардування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі