четвер, 07 грудня 2023 08:15

Японці обстріляли американську авіабазу в Тихому океані

Японці обстріляли американську авіабазу в Тихому океані
Японія розпочала війну проти США. Фото: waralbum

Японський імператорський флот 7 грудня 1941-го завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях США в гавані Перл-Харбор. Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії.

З початку 1941 року японський адмірал Ісороку Ямамото почав підготовка до нападу на американську авіабазу в Перл-Харборі на Гавайських островах. Там стояв потужний Тихоокеанський флот США. 14 найсучасніших кораблів і 6 авіаносців з 411 літаком на борту, 20 підводних кораблів вирушили туди.

Вранці 7 грудня японська авіація та карликові підводні човни завдали удару. Потопили 4 лінкори, 2 есмінці, 1 мінний загороджувач. 188 літаків американської авіації знищили, ще 159 пошкодили. Загинуло більше 2 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США японців поселили в спеціальні табори

Напад на Перл-Харбор обернувся успіхом для Японії. Він перевершив усі сподівання тих, хто планував операцію. Півроку японці безкарно володарювали на Тихоокеанському узбережжі Азії. Однак війну програли. Американці відновили всі затоплені й ушкоджені фрегати окрім "Арізони" й "Оклахоми".

Президент США Франклін Рузвельт 19 лютого 1942 року підписав "Директиву 9066" - влада отримала право примусово вивозити американців японського походження за межі країни.

Зараз ви читаєте новину «Японці обстріляли американську авіабазу в Тихому океані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі