пʼятниця, 21 червня 2013 12:41

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Польський сейм не проголосував за встановлення Дня пам'яті жертв Волинської трагедії

Польський сейм не проголосував за встановлення Дня пам'яті жертв Волинської трагедії
Фото: wolyn.org

Польські депутати віддали проект резолюції щодо відзначення 70-ї річниці Волинський трагедії, яка є спільною пропозицією PO i PiS, на доопрацювання до законодавчого комітету.

Депутати попросили переглянути питання про доцільність встановлення день пам'яті жертв злочинів на Волині.

Під час обговорення сенатори погодилися, що злочин на Волині був одним із найбільших злочинів нарівні зі скоєними нацистами і владою СРСР злочинами проти польського народу під час Другої Світової війни. Ініціатори резолюції запропонували оголосити 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці також є жертвами у Волинській трагедії - Норман Дейвіс

Однак деякі депутати висловилися проти встановлення Дня пам'яті жертв УПА, оскільки у Польщі досі немає Дня пам'яті жертв нацистської Німеччини чи СРСР, які скоїли набагато більше злочинів. Також наголосили, що ухваленням Сенатом цієї дати може погіршити польсько-українські відносини і перешкодити Україні на шляху зближення до Європейського Союзу.

У зв'язку з обумовленими поправками проект повернули на доопрацювання законодавчого комітету.

Польська сторона стверджує, що Волинська трагедія - це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини і Тернопільщини міжвоєнної Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції УПА на Волині мали позбавити Червону армію польської підтримки - історик

Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських - обопільним конфліктом або війною.

Згідно з підрахунками частини польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло від 50 до 60 тисяч поляків, а також кілька тисяч представників інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала "характер етнічної чистки" та "ознаки геноциду".

Зараз ви читаєте новину «Польський сейм не проголосував за встановлення Дня пам'яті жертв Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі