пʼятниця, 14 жовтня 2022 07:25

Покрови, День захисників та Свято УПА – що українці відзначають 14 жовтня

Покрови, День захисників та Свято УПА – що українці відзначають 14 жовтня
День 14 жовтня українці віддавна пов'язували із захистом від ворогів. Фото: Wikimedia

14 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць України.

Цього дня християни східного обряду вшановують Покрову Пресвятої Богородиці. В Україні це свято почали найактивніше відзначати з XII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День захисників і захисниць України ‒ дата й історія свята

Митрополит Дмитрій Туптало писав у "Житії святих", що цього дня у Влахернській церкві біля Константинополя Богоматір явилася святому Андрієві Юродивому. Вона молилася за прихожан.

"Закінчивши молитву, зняла із Себе блискуче на зразок блискавки — велике і страшне покривало, яке носила на Пречистій голові Своїй, й, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усіма молільниками", – написав він.

Свято відтоді пов'язували із захистом від ворогів. Запорізькі козаки особливо шанували Покрову, на її честь будували церкви. Перший храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці козаки побудували 1659 року на Чортомлицькій Січі.

На честь Покрови армія Української народної республіки провела 14 жовтня 1919 року Свято присяги. Воно пройшло у Камʼянці-Подільському. Місто на Хмельниччині тоді було столицею УНР. Українські війська прочитали обітницю Директорії УНР та її очільнику Симону Петлюрі.

"По закінченню присяги війська пройшли перед головним отаманом церемоніяльним маршем. Своєю дисциплінованістю, стрункістю і військовою вихованістю на присутніх війська створили сильне вражіння. Під час відʼїзду головного отамана населення вітало його гучними "Слава!", – писала газета "Україна" про Свято присяги.

14 жовтня 1942 року вважається символічним днем створення Української повстанської армії. Цього дня повстанці влаштовували патріотичні акції, друкували матеріали.

2005 року третій президент Віктор Ющенко відновив святкування річниці створення УПА на Покрову.

Наприкінці існування СРСР Покрову відзначили 14 жовтня 1990 року у Львові. Цього дня у центрі міста знесли пам'ятник лідеру більшовиків Володимиру Леніну та провели мітинг за створення незалежної української армії.

У жовтні 2014 року директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович запропонував, замість Дня захисника Вітчизни 23 лютого відзначати День захисника України на Свято Покрови. 14 жовтня 2014 року п'ятий президент Петро Порошенко офіційно встановив свято День захисника України.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці християни східного обряду відзначають у жовтні. Належить воно до неперехідних. Тому щороку відзначається 14 жовтня. Цьогоріч це п'ятниця. Але в Україні Покрова збігається з ще кількома пам'ятними днями.

Цьогоріч 14 жовтня буде робочим днем. Торік на День захисників і захисниць України й Покрову Пресвятої Богородиці був вихідний.

Зараз ви читаєте новину «Покрови, День захисників та Свято УПА – що українці відзначають 14 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі