субота, 13 жовтня 2018 17:36

Плакати із найкращими українськими офіцерами роздадуть військовим частинам
8

Плакати "Українська революція 1917-1921" презентували у Києві на фестивалі "Історія:UA". На них зобразили офіцерів української армії періоду революції. Комплекти розповсюдять по військових частинах.

"Коли проводили історичні лекції для військових, то вони жалілися на брак візуальних матеріалів. Тоді й виникла ідея створення постерів із зображенням провідних українських офіцерів. Для першого комплекту плакатів обрали 12 осіб. Всі вони професійні військові, які у важливий момент взялися за створення і розбудову української армії. Більшість з них – невідомі діячі. Це робить плакати ще ціннішими", - розповідає Gazeta.ua засновниця Експертного корпусу, історик Тетяна Швидченко.

Серію плакатів "Українська революція 1917-1921" презентували у Києві
Фото: Олександр Гандзій
Серію плакатів "Українська революція 1917-1921" презентували у Києві
Серію плакатів "Українська революція 1917-1921" презентували у Києві
Автор серії плакатів "Українська революція 1917-1921" Михайло Дяченко із Запоріжжя (в центрі) разом із видавцями
Серію плакатів "Українська революція 1917-1921" презентували у Києві

На плакатах зображені командир Українських січових стрільців Євген Коновалець, військовий лікар Христина Сушко, військовий міністр Всеволод Петрів, командир авіації Української галицької армії і син письменника Петро Франко, командиром Кримської групи Армії УНР Петро Болбочан, командир Окремого кінно-гірського гарматного дивізіону Олекса Алмазів, командир Третьої Залізної стрілецької дивізії Олександр Удовиченко, Начальний командант Української галицької армії Михайло Омелянович-Павленко, Державний секретар військових справ ЗУНР Дмитро Вітовський, полковник генерального штабу Армії УНР Василь Тютюнник, міністр морських справ УНР Михайло Білинський та генерал-хорунжий Армії УНР Марко Безручко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли 100-літній малюнок, де показані стосунки України та Росії

"Мені найбільше приємно, що на плакаті з'явився Василь Тютюнник. Про нього знають найменше. Він очолював Проскурівський прорив – звільняв теперішні міста Хмельницький та Кам'янець-Подільський. Цікавим є іще особа Всеволода Петріва. Він походив із Скандинавії. Служив у російській армії, але перейнявся українцями. Одним із перших українізував військову частину і привів її з фронту у Київ до Центральної Ради. Брав участь у боях за Київ на початку 1918 років", - додає історик.

Намалював плакати художник Михайло Дяченко, який перед тим створив колекцію плакатів із зображенням сучасних військових та волонтерів. Він взяв за основу старі фото. Опрацював їх разом з істориками та реконструкторами і виконав нові зображення у кольорі.

Настільну гру "УПА – відповідь нескореного народу" презентували у Київському університеті імені Тараса Шевченка, де проходить фестиваль "Історія:UA".

"Ця гра стала відомою ще до презентації. Вона вже не дає спокою східному сусіду. У російських ЗМІ почалася істерика, що ми будемо вчити дітей воювати методами УПА. Це дійсно так. Маємо намір популяризувати наших партизанів, щоб молодь знала їх. Щоб вороги знали, що можуть очікувати від українців. Гру розповсюджуємо по громадських організаціях та навчальних закладах. Працюємо над перетворенням її у мобільний додаток, який зможуть завантажити всі охочі", - каже говорить голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Плакати із найкращими українськими офіцерами роздадуть військовим частинам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі