субота, 13 жовтня 2018 15:22

"Якби в 1991-му почали бавитись таким, то не мали б багатьох теперішніх проблем" - розробник історичної гри
8

На фестивалі "Історія:UA" презентували гру "УПА – відповідь нескореного народу"
Фото: Олександр Гандзій
На фестивалі "Історія:UA" презентували гру "УПА – відповідь нескореного народу"
На фестивалі "Історія:UA" презентували гру "УПА – відповідь нескореного народу"
На фестивалі "Історія:UA" презентували гру "УПА – відповідь нескореного народу"
На фестивалі "Історія:UA" презентували гру "УПА – відповідь нескореного народу"

Настільну гру "УПА – відповідь нескореного народу" презентували у Київському університеті імені Тараса Шевченка, де проходить фестиваль "Історія:UA".

"Ця гра стала відомою ще до презентації. Вона вже не дає спокою східному сусіду. У російських ЗМІ почалася істерика, що ми будемо вчити дітей воювати методами УПА. Це дійсно так. Маємо намір популяризувати наших партизанів, щоб молодь знала їх. Щоб вороги знали, що можуть очікувати від українців. Гру розповсюджуємо по громадських організаціях та навчальних закладах. Працюємо над перетворенням її у мобільний додаток, який зможуть завантажити всі охочі", - каже говорить голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Гра комплектується картою періоду Другої світової війни, посібником по історії УПА, книжечкою із запитаннями та ігровими картками.

"Діти якби в 1991-му почали бавитись таким, то не мали б багатьох теперішніх проблем. Громадян потрібно виховувати змалку. Щоб потім не доводилось проливати кров, - вважає розробник настільних ігор Юрій Смерига. – Розрахована вона на старшокласників. Частину знань отримують з підручників, решта можуть вичитати з ігрового посібника. Рухаються картою долаючи різні завдання та відповідаючи на питання. Там не тільки факти треба знати, а й тексти пісень, наприклад. Використовують фішки та картки з назвами справжніх історичних частин та діячів. Є система відзнак та грошового забезпечення - бофонами. Гра має елементи справжнього життя – повезло-неповезло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забуту військову еліту України зобразили на плакатах

"УПА – відповідь нескореного народу" розроблена динамічно і має елементи комп'ютерних аналогів.

"Ми такі речі у свій час малювали самі, а теперішнім дітям набагато легше. Я вже замовив для школи у своєму рідному селі на Полтавщині. Там директор сепаратист, але буду добиватися аби вчителі використовували її на уроках. Вона цікаво зроблена і стимулює до вивчення свого минулого. Це не така річ, яку відкриваєш і вона виглядає скучно. Є елементи реальності, які використовують всі комп'ютерні ігри – щоб людину зачепити", - ділиться Роман Лисак.

Фестиваль "Історія:UA" проходить в Києві в парку Тараса Шевченка та Червоному корпусі Національного університету імені Тараса Шевченка. Гасло фестивалю – "Робимо історію популярною".

У рамках фестивалю заплановані історичні дискусії, лекції з військової історії, виставки УІНП "УПА – відповідь нескореного народу" та "Воїни. Історія українського війська". Також у парку Шевченка будуть розгорнуті книжкові виставки та виставка зброї, функціонуватиме дитячий майданчик та кілька тематичних фотозон, працюватиме військова пошта.

Зараз ви читаєте новину «"Якби в 1991-му почали бавитись таким, то не мали б багатьох теперішніх проблем" - розробник історичної гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі