понеділок, 20 березня 2017 09:00

Після виходу книги про раба Тома почалася війна

Після виходу книги про раба Тома  почалася війна
Роман Гаррієт Бічер Стоу "Хатина дядька Тома"

20 березня 1852 року опубліковано роман Гаррієт Бічер Стоу "Хатина дядька Тома". Книга про раба Тома мала величезний успіх і за перший рік було продано 300 тисяч примірників.

Історію про старого негра-раба, якого кілька разів перепродували господарі письменниця почула під час служби в церкві. Гаррієт Бічер-Стоу усе записала. 5 червня 1851 року вашингтонська газета "Національна ера" почала друкувати розділи ще не дописаної книжки. Це розтягнулося на 10 місяців і переросло у роман. За цю публікацію Гаррієт отримала $300 — понад $10 тис. на теперішні гроші. Подальший успіх був нечуваний. Того ж 1852-го "Хатину дядька Тома" у США перевидали 120 разів загальним накладом 300 тис.

Письменниця стала ворогом номер один для плантаторів рабовласницького Півдня. Тоді вона видала книжку "Ключ до Хатини дядька Тома". У ній доводила, що сюжет роману взяла з життя, наводила його з найменшими подробицями. Надрукувала реальні документи про негідне поводження власників з рабами. Дедалі більше жителів Півночі ставали затятими противниками рабства. До дискусії долучилися політики, письменники, священнослужителі. Урешті-решт усе вилилося у війну між Північчю і Півднем. Вона спалахнула через дев'ять років після виходу в світ роману Гаррієт Бічер-Стоу. Скасування рабства стало одним із головних підсумків війни.

Гаррієт Бічер народилася у родині пастора в американському місті Лічфілд, штат Коннектикут 14 червня 1811 року. Була п'ятою дитиною в сім'ї. В 6 років Гаррієт знала напам'ять дві глави з Біблії та 27 духовних гімнів. Постійно сиділа в кабінеті батька, гортала його богословські книжки, брошури, журнали. За літо сім разів прочитала "Айвенґо" Вальтера Скотта. Вийшла заміж за вдівця, професора семінарії Кальвіна Стоу. Кальвін і Гаррієт виростили сімох дітей. Після виходу роману 1853-го з чоловіком і братом вперше їде до Європи. Чотири тисячі лондонців стояли добу в черзі по квитки до зали, де письменниці влаштували зустріч. Письменниця познайомилася з Чарлзом Діккенсом та іншими британськими літераторами. У 1896 Гаррієт Бічер-Стоу померла в місті Гартфорд, столиці штату Коннектикут.

Зараз ви читаєте новину «Після виходу книги про раба Тома почалася війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі