четвер, 14 вересня 2006 15:46

15 кузенів американської астронавтки Хайді Стефанишин-Пайпер чекають її на Львівщині

У суботу американська астронавтка Хайді Стефанишин-Пайпер, 43 роки, полетіла в космос у шаттлі "Атлантіс". Перед відльотом Хайді розповіла Бі-Бі-Сі, що в Україні у неї живуть двоє тіток і дядьків. І що, повернувшись на Землю, вона хоче, разом із чотирма своїми братами, відвідати Україну, аби зустрітися з родичами.

На Хайді дуже схожа її племінниця Леся, донька Ярослава Івановича Стефанишина. 58-річний двоюрідний брат Хайді живе у Львові. На вулиці Грядковій купив стару дерев"яну хату і на її місці збудував кам"яницю. Господаря ми застали вдома за роботою.

На заасфальтованому подвір"ї стоїть одноповерховий будинок із сірої цегли. Навколо багато старих яблунь. Збоку — грядки з помідорами й огірками. Через засклену веранду господар веде до вітальні, запрошує присісти на великий диван. У кімнаті прибрано. Кришталеві ріг і булава у стінці натерті до блиску.

Правда, що ваша донька дуже на Хайді схожа?

— Як дві краплі води! Донька зараз на роботі, вона в туристичній фірмі працює, — розкладає на столі сімейний альбом і газету з фотографією родички-астронавтки. — Бачите, — показує на високу шатенку з великими карими очима, — вона вдалася в мене, а ми з Хайді — в нашого діда.

Ярослав розповідає, що його батько зв"язків із братом Михайлом майже не підтримував.

— Вуйко тільки раз до нас написав. Навіть посилку із Америки вислав. Мені гарний костюм перепав. Я тоді ще холостяком був. Ото дівчата задивлялися!

Родина Стефанишиних походить із Якимова Кам"янко-Бузького району на Львівщині. У батька Хайді Михайла було п"ятеро рідних братів і сестер — Ілько, Ганна, Іван, Марта і Григорій. Жили вони у старій дерев"яній хаті, пізніше частина сім"ї переїхала у Новий Яричів.

Родичі розповідають, що батько Хайді, Михайло, допомагав місцевому священикові, пас худобу.

Вуйко затявся: "Не женюся ніколи"

— Тато казав, що він затятим холостяком був, — пригадує пан Ярослав. — Ще до війни мав дівчину в Якимові. Вона була з багатого роду, а він бідував. Її батьки не дозволили їм одружитися. Після того вуйко затявся: "Не женюся ніколи".

1942 року Михайло з братом Ільком виїхали до Німеччини. Там вони працювали у бюргера, а 1946-го переїхали до Америки. Михайло оселився у Міннесоті, влаштувався на залізницю ремонтником. Інколи присилав родичам короткі листи: "Робота тяжка, але платять пристойно". У листах плутав українські, польські та англійські слова. Родичі про вісточки від американського вуйка мовчали — боялися кадебешників.

Ярослав каже, що американська родина листувалася з батьковою сестрою Мартою, яка переїхали жити в селище Новий Яричів.

— Тітка чомусь не хотіла нам нічого розповідати про них, ховала його нову адресу. Ми навіть не знали, що Хайді — астронавтка.

Господар розставляє на столі каву і канапки з ковбасою. У півлітровій банці ставить квашені огірки з гірчицею.

— Моя дружина Степанія в Італію поїхала, — Ярослав поправляє комір картатої сорочки. — Це моя друга жінка. Перша, Марія, померла 19 років тому. 35-річна донька Леся і 25-річний син Тарас із сім"ями окремо живуть. А я на господарстві — доглядаю хату, овочі вирощую. Все життя бригадиром на арматурному заводі працював, а 11 років тому через травму голови на пенсію пішов.

У Якимові живуть дві двоюрідні сестри і двоюрідний брат Хайді. Через кілька сіл, у Руді-Сілецькій, службу Божу за щасливе повернення астронавтки на землю відправив її двоюрідний племінник, отець Богдан Стефанишин, 28 років.

Будинок двоюрідної сестри Хайді Марії Завальної, 57 років, стоїть біля обійстя Івана — її батька. Стару глиняну хатину під солом"яною стріхою уже завалили.

— Місько, — розповідає Марія про дядька, — женився з німкенею. У них було п"ятеро дітей.

Одружився він пізно, у 48 років — із 18-річною Адельгейдою, яка вивчилася на лікаря. Один за одним народилися сини — Павло, Ерік, Іван, Михайло. Останньою з"явилася Хайді. Михайло навчив дітей української мови. Після його смерті на Львівщині ще продовжували отримували із Америки вітальні листівки на Різдво, уже від Адельгейди.

— Потім зв"язок перервався. Ми лише два-три роки тому дізналися з газет, що Хайді — космонавтка, — каже пані Марія.

— Знали про родичів у Америці, але не мали зв"язку, — до розмови приєднується двоюрідний брат Хайді Михайло Стефанишин, 61 рік. — Листи не доходили.

Кажуть, що батько Хайді помер за кілька років після її народження. Йому тоді вже було за 70.

Слухала, як там Хайді в космосі

Проходимо у невисоку, охайно побілену в блакитний колір хату. На стінах з килимами — старі образи, під ними — ліжко із вишитими напірниками. На дивані розкидані червоні нитки, поряд лежить вишитий хрестиком килимок з геометричним візерунком. Господиня вимикає телевізор.

— Слухала, як там Хайді в космосі, — пані Марія поволі складає вишивку. — Моя мама ковьор вишивала... Не докінчила, померла, якраз рік буде. Казала: "Як хтось приїде з Америки, то подаруєш". Мушу вже сама закінчити, кілька сантиметрів лишилося. Як кави нап"юся півлітри — сиджу до другої ночі. Ще є вишивана картина з Шевченком. Збоку підписала вишивкою, бо Хайді може подумати, що це якийсь дядько, — трохи іронізує. — Родина велика — усі готуємо подарунки. Нас, двоюрідних, на Львівщині — 15 людей: у Новому Яричеві — двоє, є у Кукезові, Нагірцях, іще семеро — у Львові.

— Мабуть, закаже самольот і привезе весь рід до Львова, — припускає пан Михайло.— Вона ж космонавтка, має їхати під якоюсь охороною. Будемо зустрічати зі священиками, з церковним хором.

А коли приїдуть, не знаєте?

— Ми взагалі дізналися про це із газет. Хоч би подзвонила, — з надією каже пані Марія. — От акліматизується на Землі, відпочине...

Брат додає:

— Може, ще цього року, а може, й наступного — коли вже зможе.

Марія Завальська готує у літній кухні каву.

— Живемо, як і всі у селі — городи, господарка, — показує на гуси, які крізь відчинену хвіртку вертають із пасовища. — Я років вісім як у селі, раніше жила у Львові, продавцем працювала. Тепер маю корову, свиню, ще 60 соток землі — діти помагають обробляти. 39-річна дочка Оксана та 37-річний син Іван приїжджають зі Львова раз на тиждень, іще часом троє онуків заглянуть. Того літа правнук народився, Максим. У селі на 80 хат навіть школи нема. Діти ходять за два кілометри до дев"ятирічки — у Вирів, старші в школу їздять автобусом іще далі — у Жовтанці чи Великосілки.

Родина весь час замовляє службу Божу, щоби Хайді щасливо повернулася.



1963, 7 лютого — народилася у США, місто Сент-Пол, штат Міннесота, у сім"ї українця Михайла Стефанишина та німкені Адельгейди

1980 — вступила у Массачусетський технологічний інститут, спеціальність — інженер-механік

1985 — служба у ВМС США, пройшла підготовку у центрі водолазних та рятувальних операцій

1996 — лейтенант-командир ВМС США

1996 — кандидат у астронавти

2003 — звання командира ВМС США

Одружена з Ґленом Пайпером, з яким служила у війську. Обвінчалися вони в Українській православній церкві. Має 16-річного сина Майкла. Володіє трьома мовами — англійською, українською, німецькою.

Зараз ви читаєте новину «15 кузенів американської астронавтки Хайді Стефанишин-Пайпер чекають її на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі