вівторок, 09 липня 2013 16:37

Підводний човен типу "Щука" виявили на дні Чорного моря випадково

Підводний човен типу "Щука" виявили на дні Чорного моря випадково
Фото: news.rambler.ru

Єдиний у світі радянський підводний човен типу "Щука" знайшли водолази Центру чорноморських підводних досліджень у районі кам'яної гряди мису Тарханкут у Криму. Підводний човен "Щ-216" зник безвісти в лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання.

Директор Кримської республіканської установи "Чорноморський центр підводних досліджень" Сергій Воронов розповів, що артефакт знайшли випадково.

"Під час регламентних занурень телекерованого підводного апарату наштовхнулись на невідомий підводний човен. Щоб краще його роздивитись, направили загін водолазів. Вони занурились на глибину 52 метри, і побачили його. Він весь у травах, обріс мідіями", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найменший підводний човен

Після того, як підводний човен витягнуть на берег, його планують законсервувати і обладнати в ньому музей військової історії.

"В післявоєнний період подібного човна не збереглося ні в Російській Федерації, ні в нас. В російських музеях використовують човни, які брали участь у Великій Вітчизняній, але інших проектів "Д" та "Л".  Фахівці вважають, що в "Щуці" пробоїна лише в одному відсіку, а інші - сухі. Всередині все залишилось так, як було в перших числах березня 44-го року. Аналогів такому музеєві не буде ніде в світі", - наголосив Воронов.

Відомо, що судно потонуло через глибинну бомбу, яка влучила в нього. Усі 47 осіб екіпажу загинули. Експерти припускають, що на човні збереглися не тільки їхні особисті речі, але і останки.

Анатолій Могильов, голова Ради міністрів Криму, доручив розшукати родичів членів екіпажу і перепоховати останки загиблих воїнів до 70-річчя з дня Перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Підводний човен типу "Щука" виявили на дні Чорного моря випадково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі