пʼятниця, 20 листопада 2020 11:40

Підписали документ, завдяки якому Україна віддалилася від Росії

Підписали документ, завдяки якому Україна віддалилася від Росії
Третій універсал політичні діячі урочисто зачитали на Софійській площі в Києві 22 листопада Фото: Public Domain

Центральна рада проголосила утворення Української Народної Республіки своїм Третім універсалом 20 листопада 1917 року. Текст урочисто зачитали на Софійській площі в Києві за 2 доби.

Уперше ідею проголошення УНР висунув ще Михайло Грушевський у вересні 1917-го. Тоді в Києві проходив З'їзду поневолених народів Росії. Прискорили прийняття такого рішення більшовицький переворот у Петрограді та початок громадянської війни. Підтримали універсал 42 з 50 депутатів законодавчого органу Малої ради.

"Тяжка і трудна година впала на землю республики Російської. На півночі в столицях іде межиусобна і крівава боротьба. Центрального правительства нема, і по державі шириться безвласти, безлад і руїна. Наш край так само в небезпеці. Народе український. Ти, разом з братніми народами України, поставив нас берегти права, здобуті боротьбою, творити лад і будувати все життя на нашій землі. І ми, українська Центральна рада, твоєю волею во ім'я творення ладу в нашій країні, во ім'я рятування всеї Росії, оповіщаємо, що віднині Україна стає Українською Народною Республікою, Не відділяючись від республіки Російської і зберігаючи єдність ії", - йшлося в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві 1917 року зібрався 100-тисячний національний мітинг

Універсал окреслював державні кордони республіки та землі, які можуть увійти до неї пізніше, проголошував в Україні 8-годинний робочій день, державний контроль над виробництвом, національно-персональну автономію для національних меншин. Державні діячі обіцяли незалежний суд, скасування смертної кари і загальну амністію, аграрну реформу. Закликали до негайного миру між воюючими у Першій світовій війні країнами. Не підтримали ні більшовиків, ні прихильників поваленого Тимчасового уряду.

Ставлення політичних сил до утворення УНР у складі Росії та проголошених заходів було неоднозначним. Виконати всі обіцянки, окреслені в універсалі, Центральна рада не змогла. Уже 16 грудня отримає більшовицький Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами, а незабаром розпочнеться перша радянсько-українська війна.

23 червня 1917 року на Другому військовому з'їзді у Києві проголосили Перший Універсал української Центральної ради. Універсал утверджував автономію України.

Переляканий Тимчасовий уряд Росії вислав до Києва свою делегацію у складі міністрів фінансів Михайла Терещенка, пошт і телеграфу Іраклія Церетелі. Пізніше до них приєднався міністр юстиції Олександр Керенський. З українського боку участь в переговорах брали Михайло Грушевський, Володимир Винниченко та Симон Петлюра. У результаті Росія визнала Центральну раду крайовим органом управління в Україні. А Центральна рада прийняла Другий універсал, яким відмовлялася від проголошеної автономії.

Зараз ви читаєте новину «Підписали документ, завдяки якому Україна віддалилася від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі