середа, 27 грудня 2017 10:37

Під співака Івана Алчевського у Москві грали вистави українською мовою

Під співака Івана Алчевського у Москві грали вистави українською мовою
Іван Алчевський у сценічному костюмі Фото: commons.wikimedia.org

27 грудня 1876 року у Харкові в сім'ї підприємця Олексія Алчевського народився син Іван. Він став всесвітньо відомим співаком і засновником українського товариства "Кобзар" у Москві.

Іван закінчив Третю гімназію й фізико-математичний факультет Харківського університету. З молодих літ з успіхом співав серед аматорів у гімназії та в університеті, брав уроки у брата Григорія. Вдома на музичних вечорах Іван співав у дуеті з сестрою Христею, пише UAhistory.cом.

1901 року загинув батько. Через скрутне фінансове становище довелося продавати будинок у Мироносицькому провулку. Старший брат, Григорій, порадив Іванові стати співаком столичної опери: той поїхав до Петербурга, де після іспиту був прийнятий солістом Маріїнського театру. Дебют в опері "Садко" виявився вдалим.

Через кілька років поїхав до Парижа, де брав уроки співу у відомих спеціалістів Яна Решке та Фелії Литвин. Іван Алчевський був одним із найерудованіших оперних артистів свого часу. Знав 5 мов і співав мовою тієї країни, де виступав. Співав у Брюсселі партію Рауля в "Гугенотах", яка стала його коронною роллю. Оваціями супроводжувалися гастролі співака в лондонському "Ковент-Ґардені". Співав у Парижі, Лондоні, Нью-Йорку, Мілані. Його партнерами були Енріко Карузо й Маттіа Баттістіні, Федір Шаляпін. Був талановитим драматичним актором, добре грав на фортепіано – співав на концертах під власний акомпанемент. У Парижі Івану Олексійовичу аплодував оркестр, а глядачі викликали його 5 разів.

Із 1908 року – соліст Большого театру в Москві. Там для нього ставили українською мовою "Запорожець за Дунаєм" і "Наталку Полтавку", де співав головні тенорові партії. Сам здійснив постановку "Пікової дами". 1910-го в Москві Алчевський організував власним коштом та очолив Українське музично-драматичне товариство "Кобзар". Організовував Шевченкові дні у Москві. Неодноразово виступав з концертами української музики та доповідями про сучасний стан її розвитку.

Іван Алчевський мав непропорційну фігуру: короткий тулуб і довгі ноги. На карикатурах його ноги ростуть від голови. Був неодруженим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український хор побив світовий рекорд

Його голос був однаково сильний в усіх регістрах. Брав ноту в тон звучання кришталевого келиха, й той розсипався на друзки від резонансу.

Помер 41- річний Іван Алчевський 10 травня 1917 року в Баку під час виступу на сцені. Похований у Харкові. Під час похорону над його могилою заспівав соловей.

16 березня 1882 року народилася Христина Алчевська-молодша. Її мати, Христина Алчевська-старша, — педагог, організатор недільних шкіл, батько Олексій - підприємець. Христя — найменша в сім'ї, мала 4 братів і сестру. 1902-го після харківської Першої дівочої гімназії продовжує навчання на вчительських курсах у Сорбонні в Парижі. Наступного року повертається на батьківщину. Стає вчителькою французької в гімназії. Паралельно працює в недільній школі, де, попри заборону, читає учням українські книжки, та у видавничому комітеті Харківського товариства грамотності.

Зараз ви читаєте новину «Під співака Івана Алчевського у Москві грали вистави українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі