четвер, 21 червня 2012 17:25

Під час акції "Вісла" у переселенців вилучали майно

"Радянська пропаганда називала цю акцію добровільною. Однак, то була депортація українців з усіма притаманними таким заходам звірствами й насильством. Вранці українські села оточували військові й до вечора вивозили всіх під корінь, - розповідає кандидат історичних наук із Луцька Олег Савчук. Він написав книгу "Свої серед своїх. Депортації українців з Холмщини й Підляшшя в 1944-47 рр".

У середу, 20 червня, науковець презентував своє дослідження в Рівному в державній обласній бібліотеці. На зустріч з ним прийшли журналісти та активісти Всеукраїнської громадської організації "Конгрес українців Холмщини та Підляшшя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депортовані в ході акції "Вісла" українці мають отримати визнання і захист – Канівець

"Переселення українців проводили відповідно до угоди Уряду УРСР та Польського комітету національного визволення. Насильно виселили з рідних місць понад 200 тис. людей. Їм обіцяли в УРСР компенсацію землі, але вони нічого так і не отримали. Насправді, їх загнали в колгоспи. Більше того, забрали привезену з дому худобу й реманент. Формально радянська влада відшкодувала переселенцям втрати. Проте це були несправедливі, копійчані виплати", - зазначає Олег Савчук.

Олександр Боровик, голова Всеукраїнської громадської організації "Конгрес українців Холмщини та Підляшшя" подякував науковцю за дослідження й висловив розчарування, що парламент залишається байдужим до проблем депортованих українців.

"Я родом із села Городиславичі Томашівського повіту Люблінського воєводства сусідньої Польщі. Коли мав 11 років, то мене та матір насильно вивезли з рідної домівки. На очах замордували батька-священика та брата, - згадує Олександр Боровик. – Ми добиваємося передовсім моральної компенсації за пережите. Однак, український парламент вперто не помічає проблем депортованих українців".

Олег Савчук розповів про труднощі в написання книги. За його словами, далеко не в усіх архівав охоче надавали документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть польського генерала від рук "бандитів з УПА" стала сигналом для акції "Вісла"

"Були випадки, що мені до рук потрапляли справи, де спеціально виривали сторінки. У сусідній Польщі вже широко досліджена ця тема, багато книг написано. Дослідження фінансують фонди й держава. Потрібно, щоб і погляд українських вчених на цю трагедію був належно представлений. Чому українці мають дивитися на свою історію очима, як не північного, то західного сусіда. Мають бути справжні, неупереджені й обєктивні роботи", - додав Олег Савчук.

Рецензентами дослідження луцького вченого стали Юрій Макар, доктор історичних наук, професор Чернівецького національногоо університету ім Юрія Федьковича та Микола литвин, доктор історичних наук, професор Інституту українознавства ім. Івана Крипякевича. А передмову до книги написав Кость Бондаренко, голова правління Інституту української політики. На презентації праці виступив доктор історичних наук Володимир Борщевич.

Зараз ви читаєте новину «Під час акції "Вісла" у переселенців вилучали майно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі