понеділок, 19 березня 2012 18:54

У 70-х записувалися в чергу на "Київський торт" - історик

У 70-х записувалися в чергу на "Київський торт"  - історик
Вулиця Хрещатик, 1970-і роки

У видавництві "Вартo" вийшла книга відомого краєзнавця Станіслава Цалика "Київ: конспект 1970-х". Видання входить до серії "НЕЗАЧИНЕНЕ ВІКНО", яка присвячена різним десятиліттям з історії Києва.

Видання містить документальні розповіді про різні сторони буття та побуту мешканців столиці Української РСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казка про Сталіна на Буковині з'явилась наприкінці 1970-х

"Над книгою я працював протягом кількох років, за цей час мав можливість опитати чимало людей, які добре пам'ятають київський побут 1970-х. Зокрема, як у гастрономах "ловили" дефіцити, де і в яку годину можна було записатися в чергу (!) на "Київський торт", які саме магазини й чому кияни жартома звали "объедками", як оформлювали тогочасні кредити (не в банках, а в магазинах) тощо", - повідомив Станіслав Цалик у коментарі

Книга написана легкою мовою і, за словами автора, малює цілісну картину київських реалії 70-х років.

Зокрема, він сказав: "Оці подробиці, насправді безцінні, бо про таке не писали в газетах, дуже допомогли мені в роботі. Ну а далі з допомогою архівних та довідкових даних - ціни на товари та послуги, назви й адреси магазинів, майстерень, кінотеатрів тощо - я вже відтворював цілісну картину тогочасного київського життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі про Київ знялися Ада Роговцева і Даша Астаф'єва

Цалик сподівається, що його книга буде цікавою читачам, адже розповідає про суперечливий, хоча не такий далекий, період історії.

"Звичайно, в 1970-ті словосполучення "застійні роки" ще не існувало - воно з'явилося пізніше, вже в часи перебудови. А в 1970-ті пропаганда вбивала в голови лише тезу про "розвинений соціалізм". Проте інтуїтивне відчуття  тупику, якоїсь безвиході в людей було. І це відчуття, як мені здається, присутнє на сторінках книги. Принаймні іронія щодо багатьох тогочасних дурниць точно є", - сказав автор.

Презентація книги відбудеться о 13 00, 31 березня в Українському домі.

Зараз ви читаєте новину «У 70-х записувалися в чергу на "Київський торт" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі