неділя, 08 квітня 2018 05:12

"Персональним нападкам на мене радію" - 5 років тому не стало "залізної леді" Маргарет Тетчер
6

Маргарет Тетчер керувала зовнішньою і внутрішньою політикою країни 11 років поспіль
Фото: © News.bigmir.net
Маргарет Тетчер і Михайло Горбачов в Лондоні 6 квітня 1989 року
1976 рік: Маргарет Тетчер з чоловіком і дітьми
Маргарет Робертс з майбутнім чоловіком Денісом Тетчером в 1951 році
Баронеса Маргарет Тетчер в палаті лордів, Лондон, 2001 рік

8 квітня 2013 року від інсульту померла одна із найвідоміших жінок у світовій історії – колишній прем'єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер.

Вона була першою жінкою, яка перебувала на цьому посту. Вона керувала зовнішньою і внутрішньою політикою країни 11 років поспіль.

Британці вважають колишнього прем'єр-міністра Маргарет Тетчер найвпливовішою жінкою за останні два століття.

Тетчер отримала 28% голосів, далі йде Марія Склодовська-Кюрі – 24%, на третьому місці опинилася королева Єлизавета ІІ з 18%, після якої - принцеса Діана з 17% голосів.

Утім у Великій Британії смерть Тетчет, яка провела багато суворих реформ, викликала неоднозначну реакцію. По всій країні відбулися акції під гаслом "Відьма померла", а однойменна пісня із фільму "Чарівник країни Оз" 1939 року посіла перші місця в британських чартах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37 років тому прем'єр-міністром Великої Британії стала "залізна леді"

Маргарет Хільда Тетчер народилася 13 жовтня 1925-го у британському місті Грантем у родині бакалійника. Її батько мав квартиру над магазином, поряд із залізницею. У квартирі майбутньої баронеси не було ні гарячої води, ні туалету. У дитинстві Меггі не тільки відмінно вчилася, але і грала на піаніно, займалася хокеєм на траві, плаванням, спортивною ходьбою і ходила на курси поетичної майстерності.

У дев'ять років, отримуючи нагороду за перемогу в шкільних змаганнях, вчитель мав необережність сказати, що їй пощастило. Маргарет заперечила: "Ні, я це заслужила!"

"Мій батько казав: "Ти сама створюєш свій розум. Ніколи нічого не роби тільки з тієї причини, що так роблять твої друзі. Ніколи не йди за натовпом тільки тому, що боїшся виглядати несхожою. Веди натовп за собою", - згадувала вона.

За гострий розум і не менш гострий язик однокласники називали її "Меггі Зубочистка". Батько Тетчер Альфред Робертс сказав, що Маргарет на 99,5% - досконалість, а 0,5% - це недостатність сердечності.

Маргарет отримала освіту хіміка в Оксфорді і навіть кілька років працювала хіміком-дослідником, розробляючи емульсифікатори для виробництва морозива.

Одруження Маргарет з бізнесменом Денісом Тетчером 1951-го називали шлюбом за розрахунком. Завдяки чоловікові вона змогла отримати юридичну освіту, зайнятися адвокатською практикою і оплатити передвиборчу боротьбу за місце в палаті громад.

15 серпня 1953 у пари народилася двійня, дівчинка і хлопчик - Керол і Марк Тетчер. Пізніше донька, яка стане журналісткою, назве батьківське гніздо "шафою-морозильником, зовсім позбавленою любові".

У 1970 році Тетчер була призначена Едвардом Хітом на посаду міністра оборони, а через п'ять років перемогла на виборах і стала лідером партії.

"Єдиний спосіб піднятися на вершину драбини – долати сходинку за сходинкою, по одній за раз. І в процесі цього підйому ви раптово виявляєте у себе всі якості, навички та вміння, потрібні для досягнення успіху, яких ви начебто ніколи не мали", - казала. І ще: "Якщо хочеш чогось досягти, потрібно багато працювати. Це – єдиний спосіб".

У всьому світі Маргарет Тетчер відома під прізвиськом "Залізна леді". Його вона отримала завдяки статті в газеті "Красная звезда". Вона різко розкритикувала Радянський Союз, за що радянський журналіст назвав її "залізної дамою". В британській пресі таку фразу переклали як "залізна леді". Кмітлива Маргарет охоче скористалася цим влучним прізвиськом і її перша виборча компанія була проведена під гаслом "Британії потрібна залізна леді".

Перемога консерваторів в 1979 році на виборах до палати громад зробила Маргарет Тетчер прем'єр-міністром. Її перші слова, коли в'їхала в резиденцію:

"Принесемо згоду туди, де панує розлад, принесемо істину туди, де панує омана, принесемо надію туди, де панує розпач".

"Залізна леді" провела низку жорстких економічних реформ, ініціювала передачу в приватні руки секторів економіки, де традиційно панувала монополія держави (авіакомпанії British Airways, газового гіганта British Gas і телекомунікаційної компанії British Telecom), виступила за збільшення податків.

Після окупації Аргентиною 1982-го спірної території - Фолклендських островів, Тетчер послала в південну Атлантику військові кораблі, і британський контроль над островами був відновлений в лічені тижні. Це стало ключовим фактором для другої перемоги консерваторів на парламентських виборах, в 1983 році.

Третій термін прем'єрства був для Маргарет Тетчер найважчим. Після прийняття низки непопулярних заходів їй фактично не залишалося нічого іншого, окрім як покинути свій пост. У листопаді 1990-го Тетчер оголосила про свою добровільну відставку "в ім'я єдності партії і перспективи перемоги на загальних виборах".

Всього за два роки після відставки, у 1992 році, Тетчер повернулася у політику. Після присвоєння королевою Єлизаветою II їй титулу баронеси, Маргарет стала членом палати лордів.

Починаючи з 2002 року стан здоров'я Маргарет Тетчер значно погіршився, і вона поступово відійшла від громадської та політичної діяльності. В останні роки життя "Залізна леді" пережила кілька мікроінсультів, зламала руку, а також страждала старечим недоумством (деменцією).

У 2011-го Тетчер була запрошена на весілля принца Вільяма і Кетрін Міддлтон, проте не була присутня на церемонії через погане самопочуття

8 квітня 2013 року 87-річна баронеса Тетчер померла від інсульту. Згідно з її волею, вона була похована на території Королівського госпіталю Челсі поруч з чоловіком.

13 липня 2013-го британський уряд очолила 59-річна Тереза Мей. Вона стала другою жінкою після Маргарет Тетчер на цій посаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінка, яка розуміє, як вести господарство, може зрозуміти, як керувати країною" - найвідоміші цитати Маргарет Тетчер

Цитати Маргарет Тетчер про роботу: "Після 22.00 розходяться всі міністри, а я ще працюю"

Наш обов'язок – покращувати життя. Для цього треба сильно старатися і змагатися з іншими.

Коли тобі пропонують нову посаду, ти або береш, або йдеш із гри.

Пристрасть до перемоги палає в кожному з нас. Воля до перемоги – питання тренування. Спосіб перемоги – питання честі.

Є тільки один спосіб бути керівником: це коли керівник іде в добровільне рабство до того, ким керує, але не навпаки. Якщо ж у його поведінці з'являється нехай навіть одна сота претензій на будь-яку перевагу або привілеї, то рано чи пізно ці 0,01 виростають у придушення, деспотію і тиранію.

Деякі люди працюють, щоб жити. Я живу, щоб працювати. Інколи у мене буває 10 або й більше заходів на день, я починаю жалітися і скорочую їх до восьми. Після 22.00 розходяться всі міністри, а я ще працюю.

Потрібно добре вивчити свого ворога, тоді одного разу можна перетворити його на друга.

Я винятково терпляча, якщо врешті-решт все вийде по-моєму.

Залишуся, доки не втомлюся. А поки Британія мене потребує, я ніколи не втомлюся.

Персональним нападкам на мене радію. Значить, політичних аргументів у супротивника не залишилося.

Найголовнішим ресурсом є люди. Державі лише треба створити основу для розквіту їхнього таланту.

Без економічної свободи ніякої іншої свободи бути не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірне життя "залізної леді" Маргарет Тетчер у фото

Цитати Маргарет Тетчер про чоловіків і жінок: "Півень, може, добре кукурікає, але яйця все-таки несе курка"

Це добре, що я все життя вчилася у закладах для дівчаток. Майже не будучи знайомою з хлопчиками в дитинстві, я не навчилася комплексувати перед ними і поступатися їм тільки тому, що вони хлопчики. А коли стала дорослою – вибачте, джентльмени, але вже пізно.

Якщо ти налаштована на те, щоб комусь подобатися, повинна бути готова йти на компроміс із будь-якого приводу в будь-який час. У результаті ніколи нічого не досягнеш.

Якщо жінка проявляє характер, про неї кажуть: "сука". Якщо ¬характер показує чоловік, про нього говорять: "хороший хлопець".

Не подаю себе як жінка-парламентарій. Я – член парламенту, який народився жінкою. За ці слова мене ненавидять феміністки.

Якщо хочеш, щоб щось було сказано – попроси про це чоловіка. Якщо хочеш, щоб щось було зроблено – попроси жінку.

Суспільства як такого не існує: є тільки чоловіки і жінки. Ах так, ще є сім'ї.

Півень, може, добре кукурікає, але яйця все-таки несе курка.

Якщо жінка не може контролювати власну вагу, чи зможе вона контролювати інші речі?

Цитати Маргарет Тетчер про себе: "Не люблю тюльки. Вона лежить на тарілці й дивиться на мене"

Я навчилася правильно дихати – від діафрагми. Мій голос, здається, став глибший. Коли вперше стала лідером партії, дуже нервувала, голос був вищий і напруженіший. Тепер, коли нервую, починаю правильно дихати

Можу спати 5 годин на добу. Вранці випиваю каву й вітамін С, потім легкий ланч. Якщо доводиться на зустрічах відповідати на запитання, їм фрукти чи випиваю склянку соку. Треба сильно концентруватися, відповідаючи людям. А якщо поїм, кров прилине до голови і буде складно думати.

Лягаю спати о другій ночі й прокидаюся о 7.30. Рецепт енергії простий: тримайтеся в голоді й холоді. Якщо шлунок не набитий і нежарко, легше сконцентруватися. Тоді кров надходить до мозку, а не до живота.

Люблю готувати. Закупи роблю самостійно. Готую у вихідні. Парламентські канікули збігаються зі шкільними, тож можу бачити своїх дітей.

У мене нема спеціальної дієти. Я просто намагаюся їсти невеликими порціями. Сніданок не дуже ситний. Вдень часто перебиваюся кавою з молоком. П'ю багато води. Їм цукерки. Важко зупинитися на одній. Обідаю невеликим шматком м'яса чи риби й салатом. Є речі, які не можу їсти. Це устриці. Не люблю тюльки. Вона лежить на тарілці й дивиться на мене.

Маю більше енергії та психологічної сили, ніж замолоду. Бо знаю, як підійти до проблеми і як її вирішити.

Доглядаю за своєю шкірою з молодості. Ніколи не вмивалася милом і водою. Змиваю макіяж спеціальною косметикою. Потім накладаю зволожувальний крем. Волосся тоную у природний світло-коричневий колір.

Ніколи не робила підтяжок обличчя. Найгірше – це шия. Коли виступаю, завжди думаю – як тримати голову, щоб не було видно подвійного підборіддя.

День починаю і закінчую розмовою зі своїм чоловіком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лондонський маєток Маргарет Тетчер продають майже за 60 мільйонів доларів

Я годувала його залишками з офіційних обідів: це зручно й економно. Не викидати ж гроші платників податків.

Що казали про неї: "Вона мала очі Калігули, але уста Мерилін Монро"

"Вона мала очі Калігули, але уста Мерилін Монро". Президент Франції Франсуа Мітеран

"Вона завжди була привабливою жінкою. Вона не просто була привабливою як кінозірка, вона могла і поводитися як кінозірка, коли вважала, що це потрібно". Сер Бернард Інгам, її прес-секретар з Даунінг-стріт

"Ця жінка не тільки вперта, вона ще й наполеглива і небезпечно самовпевнена". Відділ персоналу Імперського хімічного тресту, який відхилив спробу працевлаштування Маргарет Робертс у 1948 році.

Зараз ви читаєте новину «"Персональним нападкам на мене радію" - 5 років тому не стало "залізної леді" Маргарет Тетчер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі