понеділок, 13 жовтня 2014 12:18

Неймовірне життя "залізної леді" Маргарет Тетчер у фото
14

Будинок, в якому народилася Маргарет Тетчер
Маргарет у вічі 13 років
Маргарет з чоловіком - Денісом Тетчером
Маргатер Тетчер, 1975 рік.
Зустрыч Маргарет Тетчер та Рональда Рейгана у Білому домі. 1981 рік.

13 жовтня 1925 року у невеличкому англійському містечку під назвою Грентем народилася Маргарет Робертс. Однак у історію вона увійшла під прізвищем свого чоловіка Деніса Тетчера.

У 1950 році Маргарет Тетчер закінчила Оксфордський університет. Ще навчаючись в університеті почала активно займатися політичною діяльністю. Була першою жінкою-головою університетської асоціації консервативної партії. У 1951 році вийшла заміж за підприємця Деніса Тетчера. 1953 року народила двійнят, яких назвали Керол і Марк. У 1954 році отримала свідоцтво адвоката. У 1959 році її обрано депутатом Палати громад. У 1961–1964 роках парламентський секретар міністерства пенсій і соціального забезпечення. У 1970–1974 роках Маргарет Тетчер була міністром освіти і науки в кабінеті Едварда Гіта. З лютого 1975 року — лідер Консервативної партії.

Вона стала прем'єр-міністром Великої Британії у 1979 році.

Уряд під її керівництвом приватизував кілька галузей промисловості, які належали державі, та протистояв страйкам гірничих профспілок у 1984-85 роках.

Маргарет Тетчер була при владі, коли Велика Британія провадила військові дії проти Аргентини в районі Фолклендських островів у 1982 році.

У 1984 році пані Тетчер пережила замах на своє життя: бойовики Ірландської республіканської армії підірвали готель Brighton Grand, де вона зупинилася для участі у щорічному з'їзді Консервативної партії.

У другій половині її перебування на посту прем'єра її політику часто асоціювали з євроскептицизмом. Наприкінці 80-х вона стала одним з ключових ініціаторів повалення комунізму у східній Європі.

Маргарет Тетчер залишила пост глави уряду у 1990 році.

Після цього Маргарет Тетчер залишає політичну діяльність і більше часу присвячує родині. В останні роки життя вона багато хворіла.

Померла "залізна леді" 8 квітня 2013 року.

Після отримання звістки про її смерть прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон скасував заплановані переговори з президентом Франції Франсуа Олландом та заявив, що повернеться до Британії увечері в понеділок.

Він назвав Маргарет Тетчер найвидатнішим лідером Великої Британії мирного часу.

Президент США Барак Обама відзначив досягнення пані Тетчер у сфері боротьби за свободу та заявив, що з її смертю "Америка втратила справжнього друга".

Канцлер ФРН Ангела Меркель сказала, що ніколи не забуде ролі пані Тетчер у подоланні розколу в Європі наприкінці холодної війни.

Джон Мейджор, який змінив її на посаді прем'єр-міністра у 1990 році, сказав: "Ті, хто тісно співпрацював з нею, завжди пам'ятатимуть її видатні якості - сміливість та рішучість у політиці та людяність і шляхетність духу у приватних справах".

Зараз ви читаєте новину «Неймовірне життя "залізної леді" Маргарет Тетчер у фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі