неділя, 21 травня 2017 07:08

Перший український літературний альманах видавався у Харкові

Перший український літературний альманах видавався у Харкові
"Український альманах" видавали 1831 року у Харкові

21 травня 1831 року у Харкові побачив світ перший в Україні альманах - "Український альманах". Виданий Ізмаїлом Срезневським та Іваном Росковшенком за участю групи харківських поетів-романтиків. Разом з братами Федором і Орестом Євецькими, поетом Опанасом Шпигоцьким вони становили так званий гурток Ізмаїла Івановича Срезневського.

Члени гуртка з ентузіазмом збирали матеріали, що стосувались України. Крім статей наукового і літературно-критичного характеру, тут опубліковано зразки української народної творчості, вірші й балади. Частково ці матеріали були використані в збірниках І. Срезневського "Запорожская старина".

"Український альманах" не мав виразної програми. Зміст його був еклектичний, на три чверті складався з російських творів, і лише на одну чверть - з українських. Тут було 11 народних пісень і кілька віршів.

В альманаху опублікували частину поеми Олександра Пушкіна "Полтава", яку переклав Опанас Шпигоцький. Це був перший переклад творів Пушкіна українською мовою.

На сторінках збірки розпочав свій літературний шлях Євген Гребінка віршем російською мовою "Рогдаев пир". Афанасьєв-Чужбинський опублікував свій лист до Івана Кулжинського під назвою "Нежинские греки". У альманаху надруковано прозовий уривок "Гаркуша" про відомого ватажка антипоміщицьких повстань.

"Український альманах" містив також твори Івана Росковшенка та Пилипа Морачевського, переклади Адама Міцкевича та інших. Друкувались переважно поетичні твори в романтичному дусі. Серед статей наукового і літературно-критичного характеру: "О изящном в природе", "Несколько замечаний о критике" та "Мысли и замечания".

Обсяг видання становив136 сторінок. Срезневський хотів видати другу книжку "Українського альманаху". Через брак коштів наступні випуски припинилися.

Зараз ви читаєте новину «Перший український літературний альманах видавався у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі