середа, 09 жовтня 2013 13:43

Перший ром і "Кока-кола" без кокаїну - навідоміші напої світу
12

Пропонуємо добірку найстаріших алкогольних і освіжаючих напоїв, з тих, що існували на Землі. Тут і найстаріший алкогольний напій з коли-небудь виявлених і курйозні новотвори.

Автор: Фото: archae.ru
 

Глечик віком 7000 років, виявлений на території Ірану в 1960 році, відноситься до епохи неоліту. На стінках цієї посудини були виявлені сліди вина. На сьогодні це найдавніша знахідка, яка свідчить про те, що вино було відоме вже в ті часи.

Автор: Фото: archae.ru
 

Скляна посудина з вином була виявлена в римському кам'яному саркофазі 4 ст. н. е. в 1867 році поряд з німецьким містом Шпаєр. Ручка посудини мала форму дельфіна. На одну третину посудина була заповнена оливковою олією, яка захищала вино від окислення. На даний момент ця посудина з вином експонується в Історичному музеї Пфальца.

Автор: Фото: archae.ru
 

Вино з Рюдесхайма врожаю 1727-го, розлите у пляшки в 1950 році. Німецькі вина R?desheimer Apostelwein з Бремена датуються 1652 (це вже пити не можна) і 1727 (а це ще можна) роками. Німецькі питні заклади, розташовані на території міських ратуш, називалися ratskeller. Один такий відомий ресторан знаходиться в Бремені. В його підвалах зберігаються 12 величезних бочок, в яких розлито вино 17 і 18 століть. Ці бочки носять імена 12 біблійних апостолів. У найстарішій бочці зберігалося вино 1653 року. Однак воно вже не придатне до вживання.

Автор: Фото: archae.ru
 

Токайське вино з Угорщини, яке зберігається в королівських льохах, було розлите по пляшках в 1680 році. Можна з упевненістю сказати, що Токай Асу є першим великим солодким вином. Воно відоме з 17 століття. Князь Ракоці з Трансільванії запровадив для його класифікації оцінки 1- й, 2 -й і 3 -й класи. Токай був найпопулярнішим вином серед знаті і в королівських сім'ях Росії та Польщі. Його виноградники, восновному належали угорській аристократії, були найціннішим активом країни. Першим іноземним інвестором у виробництві цього вина вважається російська імператриця Катерина Друга. З архівів Крісті відомо, що токайське вино з'явилося в його каталозі вже в 1770 році, вже через чотири роки по тому, як Джеймсом Крісті організував свій аукціон.

Автор: Фото: archae.ru
 

Херес Масандра Sherry de la Frontera 1775 року, відомий як Херес Масандра Портвейн 1775 року, є одним з найдорожчих вин будь-коли проданих за колосальні гроші 43500 доларів США за одну пляшку в Лондоні на аукціоні Sotheby S в 2001 році. Він зберігався в колекції з більш ніж мільйона марочних російських і європейських вин з печаткою Imperial. Свою назву він отримав від імені іспанського міста.

Автор: Фото: archae.ru
 

Вино Chateau Lafite Rothschild 1787 було продане в 1985 році за 156 тисяч доларів.

Автор: Фото: archae.ru
 

Підводні археологи піднімають пляшки з шампанським, виявлені на затонулому в 19 столітті поряд з Аландськими островами кораблі. Вантаж вин знаходився на глибині більше 50 метрів. За заявою експертів вина були високої якості, і вартість однієї пляшки могла становити кілька тисяч євро. Як мінімум три пляшки носили знамениту марку "Вдова Кліко".

Автор: Фото: archae.ru
 

Найстаріший ром Vieux Rhum Anglai, датований 1830 роком. Вважається, що напій дуже схожий на ром виник в Індії та Китаї і вже звідти поширився світом. Марко Поло писав в 14 столітті, що пив дуже хороше вино з цукру, яке було запропоновано йому на території сучасного Ірану. Перша перегонка рому відбулася в 17 столітті на плантаціях цукрової тростини в Карибському басейні. За легендою, тіло адмірала Нельсона після битви при Трафальгарі було перевезене до Англії в бочці з ромом. По прибуттю, при розтині бочки виявилося, що вона порожня. Були виявлені отвори, просвердлені в бочці матросами, через які вони випили весь ром.

Автор: Фото: archae.ru
 

Велика пляшка арманьяку 1865-го. Арманьяк переганяли в основному в Гасконі на південному заході Франції. На даний момент він визнаний як єдиний напій, який наблизився за якістю до коньяку.

Автор: Фото: archae.ru
 

Абсент Edouard Pernod з французького Люнель є найраннішою пляшкою з неушкодженою печаткою, знайденою в 1870 році. За легендою винахідником абсенту був доктор П'єр ординарій, який в 1792 році випустив першу комерційну партію цього напою в якості лікарського засобу. Він отримав назву "La Fee Verte" - Зелена Фея. У 1860 році було виявлено ознаки хронічного захворювання, яке викликає абсент. Воно  характеризувалося звиканням, збудливістю, епілептичними припадками . До 1890 року, абсент став мішенню для французького руху стриманості. Абсент був заборонений в Бельгії в 1905 році, у Швейцарії в 1910 році, в США в 1912 році і  нарешті, у Франції в 1915 році.

Автор: Фото: archae.ru
 

Віскі з магазинів армії і флоту США 1870- 80- х років. Пляшки з віскі з магазинів армії і флоту США 1870-80 років вже втратили свої оригінальні етикетки. Їхні пляшки схожі на старі пляшки Мадейри. На одній пляшці є слабкий слід етикетки, за яким можна визначити бренд. Магазин армії і флоту США був заснований в 1872 році для старших армійських чинів і поставляв різні види товарів. Славився дуже високою якістю вин і спиртних напоїв, представлених в асортименті. Віскі відрізняється дуже м'яким смаком, хоча має міцність 40 %. На даний момент вважається одним з найстаріших зі збережених віскі.

Автор: Фото: archae.ru
 

Пляшка кока-коли часів видалення кокаїну з формули кока-коли, 1902-1905 рік. Кока-колу вигадали в Атланті в травні 1886 року. Її винайшов фармацевт Джон Стіт Пембертон, офіцер армії конфедератів. Основними інгредієнтами напою були: три частини листя коки і одна частина горіхів тропічного дерева кола. Кока-кола була запатентована як лікарський засіб від нервових зривів, які в тому числі допомагають ще й від імпотенції. А також як засіб, що лікує від пристрасті до морфію. У 1903 році з'явилася стаття, яка стверджувала, що негри з міських нетрів під впливом кока-коли нападають на білих людей. У цьому ж році кокаїн був вилучений з формули виробництва кока-коли.

Зараз ви читаєте новину «Перший ром і "Кока-кола" без кокаїну - навідоміші напої світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі