субота, 02 лютого 2019 08:20

Перший детектор брехні перевіряли на магазинних злодіях

Перший детектор брехні перевіряли на магазинних злодіях
Перший детектор брехні. Фото: Газета.ua

Вперше в судовій практиці 2 лютого 1935 року застосовали детектор брехні. Це було в США під час процесу над двома злочинцями. Його свідчення послужили доказом їх вини.

Ленерд Кілер провів понад 30 тис. поліграфологічних обстежень. Вважається одним із найвизначніших наукових кримінологів світу. Він винайшов поліграф, на який отримав патент у 1931 році. Поліграф Кілера став найбільш поширеним пристроєм такого типу у світі впродовж наступних трьох ддесятиліть. Використовув у створеній лабораторії розслідувань злочинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній топ-керівник банку привідкрив завісу перевірок на поліграфі

Перша згадка про використання детектора брехні для захисту комерційних інтересів датується 1923 роком. За проханням господарів крамниць провів обстеження 38 працівниць для того, щоби виявити, хто з них крав товари. Результати перевірки однієї з жінок викликали підозру, оскільки вона відреагувала набагато сильніше на питання про крадіжки, ніж решта підозрюваних. Після пред'явлення підсумків тестування вона зізналася в систематичних крадіжках.

Зараз обстеження на детекторі брехні проводяться поліграфологами в приватному, правоохоронному, державному секторах 90 країн. В Україні використовують з 1997-го.

Поліграф - складний інструмент. Є достатньо простіших рішень, які ще не застосовують у нашій державі для запобігання корупції. Зокрема, ті самі інформаційні технології.

Зараз ви читаєте новину «Перший детектор брехні перевіряли на магазинних злодіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі