пʼятниця, 13 вересня 2013 15:43

Перше місто на північ від Альп заснували кельти

Археологи в Німеччині розкопують місто-державу кельтів епохи залізної доби площею 100 гектарів. Імовірно, це був центр урбанізації 7 століття до н. е.

Його центром є городище Хойнебург, яке вважають першим міським поселенням на північ від Альп. Про існування потужної політичної еліти свідчить і стіна навколо Хойнебурга: одні з воріт, що ведуть крізь неї, досягають 10 метрів в ширину і 16 у глибину. Науковці впевнені, що фактичною необхідності в такому зміцненні не було і ця стіна була зведена, щоб продемонструвати силу і позначити Хойнебург як столицю .

Проте виявилося, що ще на рівень нижче на північ, захід і південний захід від височини на 100 гектарах розкинулося зовнішнє поселення.

Крім величезного масштабу, вчені вказують на важливість структури поселення. Є висілки, розділені на квадрати, які відокремлюються один від одного системою валів і ровів. Ймовірно, кожен такий квадрат населяла одна споріднена група ( яка використовувала начиння, що належить тільки їй").

Самі квадрати складаються з "садиб", які займають по 1-1,5 гектара, і обгороджені дерев'яним частоколом. У 6 столітті до н. е. в цьому поселенні проживали понад 5000 осіб, що є досить значним для залізного віку.

Складним питанням для вчених залишається політичне становище цих величезних висілків щодо Хойнебурга, а також наявність внутрішньої ієрархії в ньому. Ще більше заплутують проблему кілька городищ, розташованих в радіусі 15-20 км від Хойнебурга. Деякі з них складаються головним чином з кладовищ або святилищ.

Зараз ви читаєте новину «Перше місто на північ від Альп заснували кельти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі