понеділок, 19 червня 2017 10:00

Перша в світі жінка-космонавт приземлилася на Землю непритомною

Перша в світі жінка-космонавт приземлилася на Землю непритомною
Перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова. Фото: Вікіпедія

19 червня 1963 року після після 48 обертів навколо Землі і 71 години польоту на Землю повернулась перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова. Приземлилася Терешкова в другій половині дня в Алтайському краї. Була майже непритомна. Її терміново переправили до московського госпіталю. Лише ввечері лікарі повідомили, що життю й здоров'ю першої жінки-космонавта нічого не загрожує. Наступного дня зробили постановочну зйомку для кінохроніки. Терешкову посадили в апарат, зняли статистів, що біжать до нього. Потім один з них відкрив кришку. Космонавтка сиділа всередині весела й усміхнена. Ці кадри потім побачив увесь світ.

Жінка-космонавт 26-річна Валентина Володимирівна Терешкова відправилась у політ 16 червня 1963 року на кораблі "Восток-6". За наполяганням Микити Хрущова і всупереч висновкам медичної комісії її включили до програми спареного польоту кораблів "Восток-5" і "Восток-6". Обидва кораблі летіли по різних орбітах і був лише один момент, коли вони зблизились на відстань до 5 кілометрів. "Восток-6" летів у автоматичному режимі, і Терешкова ні разу не брала участь в його управлінні. 19 червня після 48 обертів навколо Землі і 71 години польоту (більше, ніж на той момент провели у космосі всі американські астронавти разом взяті), "Восток-6" увійшов у атмосферу Землі, і Терешкова парашутувалась з висоти близько 7 кілометрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терешкова полетіла в космос із трьома упаковками їжі

Після польоту Валентину Терешкову нагородили почесними радянськими орденами. У листопаді 1963 року вона одружилася (не без участі Микити Хрущова) з космонавтом Адріаном Ніколаєвим. Подружжя космонавтів, у якого народилася донька, мало стати транспарантом радянської пропаганди. Таким воно й було до розлучення 1982-го. Терешкова була депутатом Верховної ради СРСР і багато років представляла Радянський Союз у міжнародних жіночих рухах і об'єднаннях.

Зараз ви читаєте новину «Перша в світі жінка-космонавт приземлилася на Землю непритомною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі