субота, 09 травня 2020 16:49

Перша кругосвітня подорож на підводному човні тривала 84 доби

Перша кругосвітня подорож на підводному човні тривала 84 доби
Підводний човен "Тритон" подорожував 84 дні. Фото: Wikipedia

Цього дня 1960 року американський атомний човен "Тритон" завершив першу підводну навколосвітню подорож,яка продовжувалася протягом 84 днів. Маршрутом обрали шлях, який у свій час подолала експедиція Магеллана. Одним із головних завдань підводної подорожі стало тестування психологічної атмосфери колективу з 183 людей - вони тривалий час перебували у замкнутому просторі і виконували складні нестандартні завдання.

На цьому підводному човні встановили два ядерних реактори. Спершу його проектували як підводний човен радіолокаційного дозору, проте потім переобладнали у багатоцільовий. В момент передачі флоту в 1959 році це був найбільший і найдорожчий підводний човен в світі, вартістю $ 109 млн.

Навколосвітня подорож "Тритона" розпочалася від скель св. Петра і Павла. Залишаючись в підводному положенні з моменту виходу з бази, "Тритон" попрямував до мису Горн, обігнув край Південної Америки і перетнув Тихий океан. Минувши Філіппіни та Індонезію, човен перетнув Індійський океан, обігнув мис Доброї Надії і 10 квітня, через 60 днів і 21 годину повернулася в початкову точку подорожі. За весь цей час човен сплив всього один раз, 6 березня, щоб передати захворілого матроса на крейсер USS Macon (CA-132) недалеко від Монтевідео (Уругвай). 9 травня "Тритон" повернувся в Гротон, штат Коннектикут.

Навколосвітнє плавання "Тритона" підвищило міжнародний престиж США. З військової точки зору воно продемонструвало величезну автономність і високу підводну швидкість атомних підводних човнів першого покоління. Під час плавання підводний човен займалася збором океанографічних даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілоту не вистачило пального долетіти до Північного полюсу

Колишнього італійського прем'єр-міністра Альдо Моро знайшли застреленим 9 травня 1978-го.

Тіло залишили в автомобілі у центрі Риму. 16 березня його викрали терористи "Червоної бригади", угрупування з крайніми лівими поглядами. Уряд відмовився вести з ними переговори. Моро п'ять разів був на посаді прем'єр-міністра. Йому прогнозували перемогу на грудневих президентських виборах. Після кількох погроз 61-річного чоловіка стратили.

Зараз ви читаєте новину «Перша кругосвітня подорож на підводному човні тривала 84 доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі