вівторок, 31 жовтня 2023 11:46

Пам'ятник президентам висікли з гори

Пам'ятник президентам висікли з гори
Частина гори Рашмор із зображеннями президентів США Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона і Теодора Рузвельта. Фото: THINKSTOCK

Будівництво найбільшого пам'ятника світу — 18-метрових голів президентів завершили 31 жовтня 1941 року на горі Рашмор в США. В гірській породі висічені обличчя чотирьох президентів США: Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Теодора Рузвельта і Авраама Лінкольна. Гора знаходиться біля міста Кістоун у Південній Дакоті.

У 1923 року історик Доан Робінсон запропонував владі зробити гігантський пам'ятник, аби привабити відвідувачів у віддалену місцевість в Дакоті. Робінсон пропонував висікти в гранітних скелях Блек-Гіллс гігантські фігури завойовників Дикого Заходу. Президент і Конгрес США ухвалили проект, але з умовою, що замість ковбоїв це будуть видатні президенти. Архітектор Гатзон Борглум взявся за роботу, допомагали йому 400 шахтарів, скелелазів і скульпторів, озброєних відбійними молотками, зубилами та динамітом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жорстокий розіграш - радіостанція провела репортаж з місця вторгнення марсіан

Всього під час будівництво з майданчика вивезли 410 тисяч тонн гірської породи. Скелю спочатку підривали вибухівкою, а потім довершували роботу відбійними молотками і кувалдами. Щоб дістатися до вершини пам'ятника, робочим доводилося підніматися по 506 ступеням.

Робота над меморіалом призупинилася 1941 року після того, як Гатзон Борглум помер. Сполучені Штати вступили у Другу світову війну. За проектом, фігури президентів мали бути по пояс. Гора Рашмор є національним пам'ятником США. Щорічно меморіал відвідує близько 2 млн. туристів. Крім того, гора Рашмор неодноразово фігурує в американських фільмах, а при оформленні альбому рок-групи Deep Purple "In Rock" використаний образ пам'ятника з особами президентів заміненими на обличчя членів групи.

"Вони лізуть з люків, а ось якась установка, що випускає світлові промені. Факел направлений на мене. О, ні!", - таке повідомлення чують американські радіослухачі увечері, 30 жовтня 1838 року в ефірі радіо CBS. Замість випуску новин транслюють радіоспектакль за мотивами роману Греберта Уеллса "Війна світів".

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник президентам висікли з гори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі