пʼятниця, 22 лютого 2013 11:22

Останки першого імператора Бразилії розкопували у суворій таємниці
5

1982-го року за ініціативою губернатора Сан-Пауло Пауло Малуфа відбулося перенесення праху імператорської родини до імператорської каплиці монументу незалежності Бразилії в Сан-Пауло, звідки й були доставлені в лабораторію минулого року
Фото: Фото: fedpost.ru
Амелія Лейхтенберзька, друга дружина Педру І
Педру І у 1822-му висунув лозунг: "Незалежність чи смерть!". У жовтні жителі Ріо-де-Жанейро проголосили його імператором

Останки першого імператора Бразилії Педру I і його двох дружин були ексгумовані через 180 років після його смерті. Ексгумація тіла може повністю переписати історію країни, повідомляє fedpost.ru.

Розкопки проводив у суворій таємниці з лютого по вересень 2012 року істориком і археологом Валдеріне Карму Амбіел з Університету в Сан-Паулу, який сподівається пролити світло на історію імператорської сім'ї. Близько третьої години ранку останки були перевезені з Імператорської усипальні в Парку Незалежності до корпусу медичного університету. Дослідники виявили в імператора чотири переломи ребер на лівій стороні. Одне з поламаних ребер, швидше за все, пошкодило ліву легеню і, можливо, посилило туберкульоз, на який страждав імператор і від якого він помер у віці 36 років в 1834-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британці розв'язали суперечку трьох міст - Річарда ІІІ перепоховають у Лестері

Травми були результатом падіння з коня в 1823 році і з колісниці в 1829 році. Дивно, але коли його труну розкрили, не було жодних знаків або бразильських емблем серед п'яти медалей, знайдених зі скелетом. Деякі історики стверджували, що імператор був кремований. Про це навіть свідчить напис на Монументі незалежності. Однак, як показала ексгумація, перший імператор Бразилії був похований в португальській військовій формі і кавалерійських чоботях.

Ексгумація також розвіяла ще один міф про те, що Педру I був неймовірно високий. За нинішніми мірками, імператора з натяжкою можна назвати людиною середнього зросту. За висновком учених, зріст імператора був 166-173 сантиметри.

Вперше найбільший лікарняний комплекс країни був використаний для історичних досліджень. Вчені провели багато годин, скануючи останки імператора, використовуючи сучасне обладнання. Останки двох його дружин, дони Леопольдіни і дони Амелії Лейхтенберзької також були вивчені. Найбільш дивним для вчених стало те, що дона Амелія Лейхтенберзька, друга дружина Педру I, була муміфікована і збереглася так добре, що можна побачити її волосся, нігті і навіть вії. У неї добре збереглися руки, на яких все ще збереглася шкіра, в руках вона тримає розп'яття з дерева й металу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кров страченого французького короля виявили в старому гарбузі

Результати досліджень показали, що історики помилялися в причинах смерті австрійської ерцгерцогині Марії Леопольдіни - першої дружини Педру I. Раніше стверджувалося, що вона впала або була скинута зі сходів у палаці Кинта-да-Боа-Віста, де жила королівська родина. Однак, рентгенологам не вдалося виявити у неї переломи кісток. Справжня причина її смерті поки не встановлена.

"Ці найважливіші історичні дослідження проводилися професіоналами з використанням новітнього обладнання для історичних досліджень. Зібраний матеріал послужить основою для продовження досліджень в найближчі роки", - сказав один з дослідників.

Зараз ви читаєте новину «Останки першого імператора Бразилії розкопували у суворій таємниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі