пʼятниця, 04 травня 2018 23:13

Опубліковали поради українського фотографа початку ХХ ст.

Опубліковали поради українського фотографа початку ХХ ст.
Пастернак радив фотографам знімати історичні надбання українців. Фото: ФСЛ

Український фотограф Ярослав Пастернак жив у Львові на початку ХХ століття.

Для часопису "Вісти з Запорожа" він написав статтю "Що має сьвітлити (фотографувати - Gazeta.ua) аматор-світливець?", передають "Фото старого Львова".

Пастрнак вважає, що фотограф повинен поставити перед собою мету.

"Термінової допомоги від аматора-сьвітлиця очікує наше будівництво, особливо старенькі, дерев'яні церковцї. В них збереглася майже ціла наша штука, найстарші зразки дерев'яного будівництва", - пише він.

ВІн закликає зробити якнайбільше фотографій для дослідників української історії. Якщо десь хочуть розібрати стару церкву, то потрібно надіслати фотографа, пофотографувати цю церкву та надіслати світлини до Наукового товариства Шевченка або у музей Митрополита Шептицького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальні фото з життя українців під час Першої світової війни

"Треба зробити світлину не лише з цілої церкви з верха, але сфотографувати ще окремо пресбітерію, входові двері, які є часто багато прикрашені, вікна, старі образи", - пише фотограф у статті.

Знімати потрібно також придорожні каплички та хрести. Фотографам-любителям слід розділити працю й фотографувати давню архітектуру. Знімати також потрібно старовинні артефакти, одяг.

"Треба знімати типові хати в селі, цілі господарства з усіми будинками, загальний вид загороди, хутора і загальні види сіл і присілків. Треба знімати також всякі народні танці, забави, весілля, весільний похід", - йдеться у статті.

Німецький колекціонер Вольфганг Віггерс виклав в мережу унікальні українські стародавні фотографії. Світлини зроблені приблизно у 1920-х на території Івано-Франківщини, Рогатинський район.

Зараз ви читаєте новину «Опубліковали поради українського фотографа початку ХХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі