неділя, 21 вересня 2014 10:00

Обов'язкове вивчення української мови ввели 94 роки тому

Автор: odnarodyna.com.ua
 

94 роки тому цього дня введено обов'язкове вивчення української мови в школах.

21 вересня 1920 року Рада Народних Комісарів України ввела обов'язкове вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання.

На початку ХХ століття, після відновлення української державності у 1917 році, українська літературна мова почала бурхливо розвиватись. Якщо до цього її всіляко пригноблювали і забороняли, то тепер уряд робив усе можливе для її відродження.

Так, українською мовою почали друкувати як художню, так і науково-публіцистичну літературу, газети, журнали. Всіляко підтримувалися українська духовність і культура. Українська мова поступово почала входити у всі сфери суспільного життя. Вона стала знаряддям культури, науки і освіти. Не залишилося без розгляду питання про українську шкільну систему освіти.

Ще в січні 1919 року створили Народний комісаріат освіти Української РСР і ввели обов'язкову початкову освіту для дітей шкільного віку, а вже в березні 1920 року в столиці СРСР місті Харкові відбулася перша всеукраїнська нарада з освіти. На нараді затвердили систему освіти Радянської України.

Нагадаємо, що подальші кроки з українізації також мали досить дієвий характер. Рада Народних Комісарів України створила нормативно-правове підґрунтя для правового введення української мови в УСРР.

Зараз ви читаєте новину «Обов'язкове вивчення української мови ввели 94 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі