субота, 22 жовтня 2022 07:15

Народного месника вбив молодий шляхтич

Народного месника вбив молодий шляхтич
Художник Василь Тропінін (1776-1856) написав портрет чоловіка, який підписав "Украинец среднего возраста". Історики вважають, що Тропінін намалював саме Кармалюка.

В селі Шляхові Коричинці, тепер Волоське на Хмельниччині, 22 жовтня 1835-го Федір Рудьковський застрелив лідера селянського повстання Устима Кармалюка.

Устим Кармалюк походив з кріпаків села Головчинці – тепер Летичівський район Хмельницької області. Із дружиною Марією мав 4 синів та доньку. Був непокірним, тому коли виповнилося 25 років, поміщик віддав його в армію. Служив у Кам'янці-Подільському. Через рік втік звідти і очолив селянський загін. Нападав і грабував маєтки.

Започатковував рух проти поміщиків, який поширився Літинським, Летичівським та Ольгопільським повітами. Устима Кармалюка зловили і посадили до Кам'янець-Подільській фортеці. Утримували 2 роки. За спробу втечі випекли залізом тавро на чолі і заслали на довічну каторгу в Сибір. Він втік звідти. Біля рідного села знову зібрав загін і нападав на панів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Кармелюка та документи УНР - архів показав унікальну колекцію

У селі Красносілки пограбували і побили орендаторку Магдалену Поплінську. Забрали все золото та срібло. Хоча сам ватажок був бідним.

"За чверть століття розбійництва так і не нажив нічого. Сім'я бідувала. Усе вкрадене йшло на підкупи, плату за притулок, за мовчання, харчі, різні послуги, – згадували його сучасники. – Якось прийшов грабувати панів і побачив породіллю з новонародженим, залишив усе награбоване та ще й сипнув кілька золотих червінців – немовляті на хрестини".

Поплічник месника якось виказав Устима Кармалюка. Його спіймали під час засідки у хаті коханки Оляни Процикової в Шляхових Коричинцях. Якраз у місцевого пана гостював 18-річний шляхтич, жених дочки Федір Рудьковський. Зголосився вбити Кармалюка. В народі вірили, що Устим Кармалюк був характерником. Тому Федор Рудковський вистрілив у нього не кулею, а срібним ґудзиком — бо тільки так можна вбити чаклуна-характерника.

Тіло кілька днів возили селами під охороною солдатів. Поховали біля цвинтаря в місті Летичів. Без відспівування, труни і хреста. Федора Рудьковського викликали до столиці. Цар Микола I вручив йому діамантовий перстень і звільнив від податків як видатну особу.

На Варшавському вокзалі в Петербурзі 7 травня 1901-го загинув перший український мільйонер 49-річний Олексій Алчевський. Дослідники підозрюють, що це було замовне вбивство.

Після трагічної загибелі українського олігарха усю фінансово-промислову групу Алчевського отримали держава і московські банкіри Рябушинські, які захопили банки покійного. Усі промислові потужності було націоналізовано державою.

Зараз ви читаєте новину «Народного месника вбив молодий шляхтич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі