четвер, 23 лютого 2012 16:39

Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

Французькі вчені оприлюднили нові дані з дослідження української стоянки у селі Молодове на Буковині.

Летиція Деме з Національного музею природничої історії Франції та її колеги вважають, що саме неандертальці створили велику кільцевидну споруду з 116 кісток й іклів, датоване принаймні 44 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генріх Шліман одягнув свою дружину в прикраси цариці

Будова займає 40 м2. Формою споруда не схоже на хатину людей. У ньому вбивали мамонтів та інших тварин, готували та їли. Припускають, що кістки були основою дерев'яного будинку. За іншою версією, це було щось на кшталт частоколу для захисту від вітру. Всередині будівлі виявлені останки не менше п'ятнадцяти мамонтів. Всі кістки мають сліди ударів кам'яних знарядь, а деякі - ще й зубів тварин. Там же знайдені кістки оленів, бізонів та інших звірів. М'ясо готували у п'ятнадцяти ямах, розташованих по всій площі комплексу.

Розкопки у Молодовомуведуться ще з 1950-х рр. Близько 60-50 тисячі років тому стоянку до кілька разів заселювали неандертальці, які займалися полюванням на мамонта, коня, зубра, оленя, а також збиральництвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли поховання скіфів

Дослідники десятки років сперечалися про те чи будували люди з Молодовскої стоянки будівлі з кісток або ж просто розкидали їх по окрузі. Наприклад, Джон Хоффекер з Колорадського університету (США) завжди схилявся до першого варіанту, бо кістяний коло приблизно того ж віку був виявлений в Чехії.

Залишається невирішеним питання про те, хто жив в Молодовому. Людина розумна добралася до Європи близько 45 тис. років тому. Останні дослідження показали, що перші людські поселенці мали кам'яні знаряддя, подібні до молодовських (раніше їхніми власниками вважали неандертальців).

Проте група професора Деме переконана, що Молодовскі кам'яні знаряддя типові для неандертальців, які жили в Європі і Західній Азії до появи людей сучасного типу.

Молодовські будівельники звели кільцеву споруду з найбільших і найміцніших частин скелетів мамонтів - в основному це бивні, плечі, ребра і стегна. Сліди вивітрювання і пошкодження водою вказують на те, що кістки закопували в неглибоку траншею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфські сережки коштують півмільйона гривень

Фахівці вважають, що група неандертальців налічувала не більше тридцяти особин. Можливо, це був тимчасовий табір, який відвідували тільки після вдалого полювання, коли треба було оббілувати безліч туш.

Результати дослідження опубліковані у журналі Quaternary International.

Зараз ви читаєте новину «Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі