субота, 17 лютого 2024 19:15

На вершині Евересту знайшли телефон повії

На вершині Евересту знайшли телефон повії
На вершині поляки знайшли картку, яку залишив попередній альпініст з телефоном повії. Фото: galinfo

17 лютого 1980-го польські альпіністи Лешек Ціхи і Кшиштоф Вєліцкі зійшли на вершину гори Еверест. Це перше зимове сходження на найвищу вершину світу. Температура на піку була -50°С.

Після підкорення 1964-го Евересту висотний альпінізм переключився на підйоми на гору в зимовий час. У 1979 році поляки Кшиштоф Вєліцкі та Лешек Ціхи увійшли до складу першої в історії зимової експедиції на Еверест під керівництвом Анджея Завади. Підіймались південно-східним гребенем. Зробили це в останній день терміну дії дозволу місцевої влади на право штурму вершини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

Вони вибирали короткий, але небезпечний шлях. На вершині поляки знайшли записку, яку залишив Рей Джинет. Він 1979-го загинув під час спуску. Зміст такий: "Якщо хочете розважитися, зателефонуйте Пат Рукер 274-2602 Анкоридж, штат Аляска, США". Це був телефон повії.

Поляки на горі лишили розарій і дерев'яний хрестик, освячений Папою Римським Йоаном Павлом ІІ. Керівник експедиції надіслав телеграму з інформацією про досягнення вершини. Папа першим надіслав лист-привітання.

Вєліцкі - п'ята людина в світі, яка підкорила всі 14 восьмитисячників планети.

29 травня 1953-го новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі та непалець Тенцинг Норгей стали першими у світі альпіністами, які піднялись на найвищу точку планети - гору Еверест висотою 8848 м.

Зараз ви читаєте новину «На вершині Евересту знайшли телефон повії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі