четвер, 01 квітня 2021 12:24

На Хрещатику урочисто відкрили телефонну станцію

На Хрещатику урочисто відкрили телефонну станцію
Першу телефонну станцію в Києві відкрили 1 березня 1886 року. Фото: Ольга Стенько

Першу телефонну станцію в Києві урочисто відкрили 1 квітня 1886 року в приміщенні поштової контори за адресою вул. Хрещатик, №24/26. Була першою в Російській імперії. Використовувала місцеві батареї електроживлення - за принципом Белла.

На той момент у Києві були зареєстровані 60 телефонних номерів. До кінця року їх кількість збільшилася втричі. Приватні помешкання становили близько 10% усіх телефонів. Левова частка апаратів була встановлена в торгівельних фірмах, на виробництвах та в адміністраціях.

Станція з'єднала квартиру і кабінет начальника Південно-Західної залізниці з управлінням дороги, вокзалом Київ-Пасажирський і станцією Київ-Товарний, а також з пасажирською пристанню на Дніпрі. Поступово з'являлися нові користувачі, зокрема Міська дума, пожежна дружина, Губернські присутні місця, Лавра, деякі лікарні.

За 7 років телефонна мережа розрослася та налічувала вже 409 абонентів і 479 телефонних апаратів. Абонентна платня дорівнювала 150 руб. на рік. А станція мала 9 комутаторів, які обслуговували 37 співробітників. На кожен комутатор приходилось до 200 з'єднань за добу.

Ще одну київську станцію спорудили на Подолі та запустили в роботу 1893-го. Була розрахована на 300 номерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували телефон

Перші телефонні лінії були повітряними, монтувалися зі сталевих дротів, тож на якість зв'язку негативно впливали зовнішні чинники. Так, у грозу зв'язок паралізувався, а коли в місті запустили перші трамваї, переривався кожного разу, коли повз проходив вагон "міського потяга".

Трохи згодом у Києві були відкриті 5 "говорильних" пунктів, де за 25 коп. можна було придбати трихвилинну розмову з будь-яким абонентом. З 1895 року плату за розмови знизили до 15 коп.

Навесні 1901-го в Києві вперше почали монтувати телефонну каналізацію. В траншеї укладались циліндричні бетонні труби на 12 та 24 канали, діаметр кожного з них становив 90 мм.

У Києві перші телефонні апарати з'явилися 1883 року в престижному ресторані підприємця Семадені на Хрещатику. Телефонний зв'язок з'єднав обідню залу та кухню. Відвідувач міг зробити замовлення по телефону. Окрім того, швейцар або офіціант могли викликати по телефону власника закладу "для особистої зустрічі з клієнтом". За таким же принципом встановили телефони в магазині Попова.

Наступні декілька телефонних апаратів встановили в готелі підприємця Ланчія на Думській площі - нині майдан Незалежності.

Телефон перший час використовувався виключно як переговорний пристрій. Хоча на рекламі тих часів підкреслювали наявність телефону, як перевагу, нарівні з ліфтом.

Зараз ви читаєте новину «На Хрещатику урочисто відкрили телефонну станцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі