четвер, 27 листопада 2014 16:57

Музеї Криму вимагають повернути золото скіфів з Амстердама через суд

Музеї Криму вимагають повернути золото скіфів з Амстердама через суд
Фото: Allard Pierson Museum

Кримські музеї звернулися до суду з вимогою повернути цінні експонати, передані для виставки в Амстердамі. Вони там залишилися у зв'язку з анексією Криму Росією.Про це повідосляє Deusche Welle.

Щоб повернути золото скіфів, передане в рамках виставки одному з музеїв Нідерландів, чотири кримських музеї подали позов до суду Амстердама. Про це повідомив директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін. "Юридичні тонкощі я розповісти не можу. Але ми маємо намір у суді домагатися повернення наших експонатів", - заявив Мальгін.

Глава невизнаної Республіки Крим Сергій Аксьонов повідомив, що кримські музеї не будуть проходити перереєстрацію за російським законодавством до повернення цінностей. "Ми ліквідували в юридичному вигляді всі організації, які існували за України", - заявив Аксьонов. З приводу музеїв він повідомив, що "ми залишаємо їх у тому ж вигляді" для проведення юридичних процедур з повернення золота.

Нагадаємо, на початку лютого кілька сотень цінних археологічних об'єктів з п'яти музеїв, у тому числі чотирьох кримських, були привезені на виставку "Крим. Золото і таємниці Чорного моря" в Музей Алларда Пірсона в Амстердамі. Однак на момент закінчення роботи експозиції Крим уже був анексований Росією. Це викликало суперечку про те, куди саме має повернутися скіфське золото - назад в Крим або ж в Київ. У підсумку амстердамський музей прийняв рішення не повертати колекцію жодній зі сторін до винесення постанови компетентним суддею або досягнення мирової угоди.

Зараз ви читаєте новину «Музеї Криму вимагають повернути золото скіфів з Амстердама через суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі