середа, 04 вересня 2019 14:04

Мумію принцеси інків повернули на батьківщину

Збережену мумію дівчинки з народу аймара, підкоренного інками, повернули в Болівію. Місцева влада подарувала її останки музею Мічиганського університету 129 років тому. Це перший випадок репатріації історичних залишків до країни.

Дівчинку прозвали Нусті, що на мові кечуа означало "принцеса". Мала густе чорне волосся та вцілілі крихітні пір'я у руках, повідомляє The History Blog.

Автор: thehistoryblog.com
  Мумію дівчинки подарували Мічиганському університету 129 років тому
Мумію дівчинки подарували Мічиганському університету 129 років тому

На момент смерті близько 1470-го їй було 8 років. Її поховали у кам'яній гробниці - чулпі, у сукні з альпаки та у шкіряних сандалях. До могили поклали пращу, кукурудзу та кераміку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли поховання принесених у жертву 227 дітей

Дівчинка перетворилась на мумію природним шляхом завдяки сухому повітрю Андських гір на півночі від столиці Болівії Ла-Пасу. Ймовірно, померла від природніх причин, але не відкидають жертвоприношення.

Історики відзначають, що титул "принцеси" умовний. Насправді досі невідомо, ким була ця дівчинка, але гробниці-чулпи споруджували тільки для аймарської еліти.

16 березня 1999-го на півночі Аргентини група археологів знайшла 3 замерзлих мумії дітей, котрі були принесені у ритуальну жертву інками близько 500 років тому.

Унікальні мумії знайшли на схилі вулкана Льюльяйльяк, заввишки 6739 м над рівнем моря на кордоні Аргентини і Чилі.

Зараз ви читаєте новину «Мумію принцеси інків повернули на батьківщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі