понеділок, 30 липня 2012 16:05

Мумії інків можуть допомогти людям сьогодення

П'ятнадцятирічна дівчинка, принесена інками в жертву близько 500 років тому і виявлена ??археологами в 1999 р., страждала від бактеріальної інфекції легень. До такого висновку фахівці прийшли після того, як відмовилися від звичного ДНК-аналізу, що має, за їхніми словами, ряд недоліків, і сконцентрувалися на аналізі білків, пише Daily Mail.

Захворювання мумії, іменованої "Дівою", нагадує туберкульоз. Вчені сподіваються, що їхнє відкриття вирішить відразу кілька важливих завдань: по-перше, допоможе запобігти виникненню небезпечних хвороб минулого сьогодні, а по-друге, допоможе краще боротися з нині існуючими недугами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км

Фахівці пояснили переваги своєї нової методики: "Аналіз ДНК має ряд недоліків, зокрема, його зразки легко піддаються забрудненню. Наша методика відкриває двері перед рішенням найбільших загадок історії, наприклад, ми зможемо дізнатися, чому наслідки грипу в 1918 р. (пандемія "іспанки") були настільки трагічними. Вона крім іншого, розширить розуміння серйозних загроз нашому майбутньому, таких як поява нових небезпечних інфекцій".

"Діва" разом зі ще однією мумією - семирічного хлопчика - була виявлена в 1999 р. на висоті 6,7 км на вершині аргентинського вулкана Льюльяйльяко. Як пояснюють історики, інки вважали, що на снігових вершинах гори вони будуть ближче до неба і зможуть краще спілкуватися з богами. Була, до речі, знайдена і третя мумія - шестирічної дівчинки, - але вона не зацікавила науковців, оскільки в неї колись потрапила блискавка, що могло позначитися на результатах досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Мумії інків можуть допомогти людям сьогодення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі