неділя, 16 липня 2017 22:46

Монастир врятував унікальний палац
15

Фото: DRONE
Томашівка, мабуть початок XX століття. Фотографія з книги Memento kresowe, Antoni Urbański, Warzawa, 1929
Ян Хоєцький. Цей портрет колись висів у їдальні садиби в Томашівці

У селі Томашівка Фастівського району на Київщині є свій "Малий Ермітаж". Саме так називають маєток Хоєцьких - модерновий панський палац початку ХХ ст. Тут є скульптури левів, храми і каплиці, алеї і квіткові клумби, кріпосні стіни і башти, клітки з птицями і фрески з біблійськими мотивами.

Останні 17 років в колишній садибі поміщиків Хоєцьких діє Свято-Богородичий Ризоположницький чоловічий монастир.

За старих часів це село належало церкві: спочатку київським православним митрополитам, потім – теж київським митрополитам, але вже католицьким. В кінці 18 століття, після розділу Польщі, Катерина ІІ вилучила землі і дарувала їх князеві Олексію Долгорукому. Він у свою чергу продав їх шляхтичу Яну Непомуцькому Хоєцькому, депутатові польського Сейму. Десь з цієї миті історія Томашівки починається по-справжньому. Взагалі, за 100 років Хоєцькі звели на берегах річки Ірпінь декілька садиб і костел в селі Дідівщина. Але центральна будова їх ансамблю – палац в Томашівці, що з часом став монастирем. Проектував його відомий того часу архітектор Валеріан Куликовський. Розкішну модерністську будівлю садиби називали "Малим Ермітажем". До речі, архітектор палацу в Томашівці то й же Валеріан Куликовський також спроектував будівлю вокзалу в Козятині.

Найцікавішим у монастирі, безумовно є його центральна будівля – колишній палац, збудований у модерновому стилі на початку ХХ ст. Палац був споруджений в 1903 році і був частково одноповерховою будівлею, типовий садибний будинок, збудований в стилі еклектики. У радянські часи у палаці знаходилась місцева школа. Сам будинок цікавий – з різними виступаючими частинами, терасами, балкончиками, невизначеною кількістю поверхів, нетривіальним оздобленням.

У радянські часи маєток передали місцевому колгоспу. До 2000 року, коли будівлю вирішили передати церкві, вона була напівзруйнована. Ченці взялися відреставрувати пам'ятник архітектури, але по ходу робіт побудували щось більше – "рай на землі". На палац поставили православний хрест, стіни залів розписали фресками, довкола монастиря розбили парк. У ньому – клумби, стежки, альтанки для відпочинку, скульптурні композиції на релігійні сюжети. Тут же можна зустріти павичів і страусів, що прогулюються не боячись людей.

Нині зображення палацу є безумовною візиткою Томашівки, а часто – й усього Фастівського району. Палац входить в численні екскурсійні та краєзнавчі тури і постійно зустрічається у різноманітних підбірках та рейтингах історичних пам'яток, "чудес України" і т.д. Палац-монастир у Томашівці ідеально підходить для одноденної краєзнавчої вилазки.

Доїхати до Томашівки можна автобусами із Фастова, або ж маршрутками Київ-Дідівщина від метро "Нивки".

Зараз ви читаєте новину «Монастир врятував унікальний палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі