понеділок, 14 січня 2019 06:15

Модельєрка Ніна Річчі не знімала перлів навіть уночі
9

14 січня 1883-го народилася Ніна Річчі, французький модельєр італійського походження, засновниця будинку високої моди Nina Ricci.

Вона була донькою шевця і звали її Марі Аделаїда Ньєлі. Коли дівчинці було 12 років, її батько помер, і сім'я залишилася без засобів до існування. Їй довелося влаштуватися на роботу, щоб допомогти матері. З дитинства Марія мріяла шити гарний одяг, тому вона стала ученицею швачки в ательє, де незабаром почала шити оригінальні капелюшки, які користувалися великою популярністю у клієнток.

"Я працювала, як проклята, день і ніч", - пізніше зізнавалася Марія.

З 14 років Марія почала працювати в галантерейній майстерні разом з сестрою і матір'ю, а вечорами продовжувала вчитися в ательє. Мріючи стати модисткою, незабаром вона влаштувалася в Будинок моди. Спершу їй довіряли там тільки пришивати ґудзики, прасувати і прислужувати. У інших дівчат довгі роки витрачалися на те, щоб пройти шлях від молодшої до першої модистки, а Марія вже до 18 років стала старшою модисткою, а в 22 роки - художнім директором ательє, під керівництвом якої трудилися кілька кравчинь. Про талановиту молоду кравчиню дізналися в великих модних будинках Парижа, і їй стали надходити замовлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як одягатися, щоб подобатися чоловікам

У 20 років Марія вийшла заміж за Луїджі Річчі і взяла його прізвище. Незабаром у неї народився син Роберт, і саме завдяки йому вона змінила і першу частину свого імені. Згідно із сімейною легендою, син в дитинстві замість слова "мама" вимовляв щось на кшталт "ніня". За іншою версією, це було її ласкаве домашнє прізвисько ще в дитинстві. Так спочатку в домашньому побуті, а потім і в модних колах Марія стала Ніною.

У 1931 році її чоловік помер. Ніна стає співвласницею компанії. Працівники компанії називали мадам Ніну "королевою". Вона отримала все, чого хотіла, і чого добивалася протягом тривалого часу. Тепер мадам Ніна Річчі стала багатою дамою, вона їздить на білому розкішному кадилаку і постійно носить перлові намиста. Їх Ніна не знімає ніколи, навіть вночі. Згодом дім "Раффін" закривають через фінансові труднощі, але Річчі це не турбує, оскільки їй на той вже 49 років, і вона заробила на спокійну забезпечену старість. Жінка виростила сина, була всім задоволена, і мріяла тепер тільки про спокій, але син почав умовляти матір переїхати в Париж і розвивати власну справу. Вона прислухалася до аргументів сина, і незабаром в столиці Франції відкрився новий Будинок моди "Ніна Річчі". Саме це ім'я незабаром стало відомим на весь світ, пережило свою господиню і стало символом вишуканості, доброго смаку, витонченості і розкоші.

Перші ж покази принесли сімейному дуету вдачу. Тепер крім багатства Ніна отримала ще й всесвітню популярність. Син займався бізнесом і фінансами. Роберт брав активну участь в роботі компанії. Він був по-справжньому талановитим бізнесменом, завдяки йому фірма Nina Ricci захопила ринки 130 країн по всьому світу. Мати і син стали власниками цілої модної імперії. Успіх пояснювався тим, що Ніна чудово знала потреби і примхи буржуазії, представники якої були основними клієнтами дому Nina Ricci. Ці люди бажали отримати якість і елегантність за прийнятною ціною. Перші колекції Nina Ricci підкорили всіх поєднанням вишуканого стилю і практичності. Ніна Річчі продавала свої вироби втричі дешевше, ніж Ланвін і Пуаро. Nina Ricci входить в число провідних виробників одягу у Франції в розпал світової фінансової кризи. У 1930-ті роки будинок моди Nina Ricci стрімко розвивався і займав 11 поверхів в трьох будинках, включаючи відділ аксесуарів та виробів зі шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Флакон за $215 тис. - найдорожчі парфуми у світі

Бажаючи розширити популярність компанії та збільшити її прибутки, син приходить до рішення, що прийшов час створити перші жіночі парфуми від Nina Ricci. Перші з'явилися 1946-го.

Коли Ніні Річчі було вже під 70, вона вирішила відійти від справ. У 1950-х рр. в їхньому Будинку моди з'явилися нові дизайнери, які продовжили випускати колекції вишуканого і елегантного одягу. У 1970 році жінка, яка заснувала знаменитий бренд, померла у віці 87 років. А Будинок моди "Ніна Річчі" і після її смерті залишався в числі п'яти кращих модних будинків в світі.

Секрет модельєрки

Свого часу Ніна Річчі одягала половину Парижа і була справжнім символом французького шику в жіночному його втіленні. Головним секретом дизайнера був крій. Вона створювала одяг безпосередньо на манекенницях. Класичний костюм, варіації на тему "маленька" чорна сукня, сукня-піджак — ось основа її перших колекцій. Річчі робила наголос на класику і не помилялася. Ідеальний крій, досконалість виконання, якісна обробка та помірні ціни незмінно залучали покупців. Як правило, основні асоціації з ім'ям Ніни Річчі: бездоганний силует, абсолютна жіночність, якість, елегантність і свіжість ідеї, яку критики потім відзначать як непереможну життєрадісність. А ще вона на власному прикладі демонструвала, як повинна виглядати справжня жінка. Щоранку, рівно о пів на восьму, її відвідував перукар, і вже через годину в прекрасному капелюшку і елегантному класичному костюмі вона сідала в свій білий кадилак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 78-річний чоловік відкрив унікальний музей краваток

"Бути елегантною завжди - це так просто!" — говорила мадам Річчі. І їй вірили. Адже бути елегантною в одязі від Nina Ricci було нескладно. Жінка-модельєр з найпростіших речей з легкістю створювала шедеври моди. Звичайну блузку за допомогою декору вона перетворювала на витвір мистецтва. Банти, красиві гудзики, стрічки присутні у багатьох виробах від Річчі. Ніна любила візерунки і ніжні фарби, лейтмотивом її робіт були квіти - вишиті, нашиті у вигляді аплікації або присутні в малюнку тканини. Сама Ніна повністю дотримувалася стилю, створеного її фірмою. Вона завжди виглядала елегантно. Оточуючих незмінно приваблювала в ній краса, манери, чарівність, а також її спокій, впевненість в собі і почуття власної гідності. Стиль від Nina Ricci завжди був стриманим, навіть трохи суворим, при цьому романтичним і жіночним.

Зараз ви читаєте новину «Модельєрка Ніна Річчі не знімала перлів навіть уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі