понеділок, 16 липня 2018 08:22

Людям не повідомили про забруднення радіацією

Людям не повідомили про забруднення радіацією
Атомний вибух. Фото: РІА

Першу атомну бомбу "Пристрій" підірвали в США в штаті Нью-Мексико 16 липня 1945 року. Про випробування і його наслідки людей не повідомляли.

Через місяць, у містах Хіросіма і Нагасакі (Японія) 6 і 9 серпня 1945 р. були підірвані друга і третя атомні бомби, які отримали назву відповідно "Малюк" і "Товстун". Це єдиний приклад бойового застосування атомної зброї.

У результаті цих випробувань в атмосферу вперше надійшли радіоактивні речовини техногенного походження. Виник штучний радіаційний фон.

Евакуація населення із заражених районів не проводилася. Ніхто не знав про саму наявність радіоактивного забруднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 35 мільйонів американців дивилися по телевізору ядерний вибух

На час атаки населення Хіросіми становило приблизно 255 тис. чоловік. Радіація поширювалася моментально у всіх напрямках з вибуховою хвилею надстислого повітря, що несла смерть і руйнування. Під час вибуху "Малюка" на місці загинуло приблизно 70–80 тис. осіб. Понад 90% будівель Хіросіми були або пошкоджені, або повністю знищені. Від невідомої хвороби, пізніше названої "променевою", почали вмирати десятки тисяч хіросімців і жителів околиць.

Через променеву "епідемію" кількість загиблих найближчими тижнями зросла до 110 тис., а через кілька місяців – до 140 тис. Плутонієва бомба "Товстун" вибухнула біля поверхні землі над однією з церков у центральній частині Нагасакі. У результаті вибуху були практично повністю знищені місто і його жителі. Загальна кількість загиблих у Нагасакі становила 75 тис. осіб. В обох містах переважна більшість жертв були цивільними особами.

За офіційними даними, на існуючих п'яти ядерних полігонах – Невада (США, Велика Британія), Нова Земля (СРСР, тепер Росія); Семипалатинський (СРСР, тепер Казахстан), атол Муруроа (Франція), Лобнор (Китай) – була виконана більша частина з 2059 експериментальних ядерних вибухів різних типів.

22 квітня 1952 року підрив атомної бомби в штаті Невада став першим ядерним вибухом, показаним по телебаченню в прямому ефірі - його спостерігали 35 мільйонів американців.

Зараз ви читаєте новину «Людям не повідомили про забруднення радіацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі