неділя, 25 жовтня 2020 08:20

Королеву стратили за участь у змові з католиками

Королеву стратили за участь у змові з католиками
Портрет Марії Стюарт ще до ув'язнення королеви. Робота Бартоломеуса ван дер Хелста, 1652 рік

Після 19 років ув'язнення у замку Фотерінґей 25 жовтня 1586-го за звинуваченням у змові проти королеви Англії Єлизавети I засуджена до страти колишня шотландська королева і претендентка на англійський престол Марія Стюарт.

У 1542 році новонароджена Марія зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V. Згодом матір відіслала Марію на виховання до французького двору. Правити своєю країною Марія почала у 18 років — після смерті матері. Одружилася з двоюрідним братом лордом Дарнлі, незабаром він загинув. Головна підозра впала на коханця Марії - Ерла Ботвелла. Того ж року вони одружилися. Їх обох заарештували. Марію помістили в маленький замок на острові посеред озера Лох-Левен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірат знищив флот, який вважався непереможним

19 років пробула в ув'язненні Марія Стюарт. Продовжувала вести таємне листування з іспанським і французьким королівськими дворами. Англійська розвідка викрила її змову з місцевими католиками, що хотіли вбити протестантку Єлизавету І. В 1568 році Марія Стюарт втекла із замку, організувала військо для захоплення влади в Шотландії. Зазнавши поразки, втекла до Англії.

Королева Єлизавета спочатку гостинно прийняла Марію, але згодом наклала на неї домашній арешт за інтриги із опонентами Єлизавети. Коли стався замах на Єлизавету і слідство та суд визнали Марію винною у змові і її було засуджено до страти. Вирок виконали 8 лютого 1587 року. Прах Марії Стюарт перенесли у Вестмінстерське абатство в Лондоні, де поховані всі монархи Великої Британії. Син Марії Яків VI став королем Англії, Шотландії та Ірландії, королем Великобританії.

Іспанська "Непереможна армада" кинула якір перед французьким містом Кале 6 серпня 1588-го. Почалася історична битва з англійським флотом.

Зараз ви читаєте новину «Королеву стратили за участь у змові з католиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі