середа, 13 грудня 2017 04:20

Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі

Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі
Пірат Френсіс Дрейк. Фото: Вікіпедія

13 грудня 1577 року англійська ескадра з 5 кораблів і 164 членами екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі.

"Ми вважаємо, що той, хто нанесе удар тобі, Дрейк, нанесе його і нам", - каже королева Англії Єлизавета І (1533 —1603) морському капітанові, пірату 37-річному Френсісу Дрейку. На таємній аудієнції Єлизавета І подарувала йому меча та домовилася про план набігу і спустошення західних берегів південної Америки, які контролювали іспанці. Десяток найбагатших англійців зібрали гроші, щоб відправити капітана в подорож. Королева присвоїла Дрейку звання контр-адмірала та спорядила п'ять кораблів з екіпажем із ста шістдесяти добірних матросів. Була одна умова: залишити в таємниці імена всіх благодійників та справжню мету експедиції. Іспанські шпигуни донесли своєму королю Філіппу ІІ (1527-1598), що Дрейк прямує відкривати землі Австралії.

Флотилія кораблів Дрейка вийшла в Тихий океан через Магелланову протоку. Перші три місяці плавання були найважчими. Жорстокий шторм тривав 52 дні. З усіх кораблів вцілів лише "Пелікан", решта розбилися або повернули назад в Англію. Випадково Дрейк відкрив і зафіксував на мапі між Вогненною Землею і Антарктидою протоку, яка носить нині його ім'я. На шляху до півночі капітан грабував судна і гавані біля берегів Чилі і Перу. В гавані Вальпараїсо, Чилі, пірати захопили корабель, завантажений винами і злитками золота, ще й розграбували місто. У панамських водах "Пелікан" наздогнав іспанський корабель "Какафуего". Здобич була багатою - близько 1600 кг золота та срібла. У мексиканській гавані Акапулько пірати захопили галеон з вантажем прянощів і китайського шовку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину

Увечері 26 вересня 1580 року "Золота лань" прибула до берегів Англії після 1046 денного плавання. Дрейк був другим європейцем після Фернана Магелана, який обігнув земну кулю. Увійшовши в протоку Плімута, він зупинив першого зустрічного човна і запитав рибалку: "Чи жива королева?". Піратський "рейд" відкрив для англійських і голландських кораблів морські шляхи, відомі раніше тільки іспанцям і потругальцям. Капітана зустріли як національного героя. Єлизавета І називала Дрейка "мій дорогий пірат" та посвятила в лицарі. Королівська казна поповнилася на 600 тисяч фунтів стерлінгів, що вдвічі перевищувало річний дохід скарбниці. Королеві пірат подарував награбовані коштовності, прикраси та мішок картоплі.

Дрейк одружився вдруге, купив маєток та навіть став мером Плімуда. Дітей у подружжя не було. Під час чергової експедиції у Вест-Індії Дрейк розорив іспанські гавані та прославився зухвалим нападом на іспанський порт Кадіс. Із 60 кораблів, що стояли на рейді, він знищив 30. За його голову іспанський король Філіп II призначив нагороду у 20 тис. дукатів (близько 8 млн дол. США на наші гроші) У 1588 році він був одним з англійських адміралів, які розбили іспанську "Непереможну морську армаду". Помер від дизентерії 28 січня 1596 недалеко від Пуерто-Бельо в Панамі. Похований в океані у свинцевій труні.

Зараз ви читаєте новину «Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі