четвер, 06 серпня 2020 08:21

Пірат знищив флот, який вважався непереможним

Пірат знищив флот, який вважався непереможним
Вісім годин виснажливого бою і несприятливі погодні умови змусили іспанців залишити арену бойових дій Ілюстрація: картина Лутербурга. "Розгром іспанської армади" (1796)

Іспанська "Непереможна армада" кинула якір перед французьким містом Кале 6 серпня 1588-го. Почалася історична битва з англійським флотом.

Війна іспанців із Англією назрівала з 1580 року. Пірати і мореплавці грабували й топили іспанські торгові кораблі зі згоди англійської королеви Єлизавети І. Іспанський король Філіп II відправив 19 травня 1588-го іспанський флот "Непереможна армада" на англійців.

Армада нараховує 130 великих, високобортних кораблів із 2400 гарматами, призначених для абордажного бою. Екіпаж суден – майже 30 тис. осіб - 8 тис. матросів, 19 тис. солдатів і 1545 добровольців. За наказом короля на борт піднялися 180 священиків і духівників. Кожен солдат і матрос сповідався і причащався перед походом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі

Через розвідників англійці дізналися про дії ворога. Королева Єлизавета І зібрала армію для захисту Англії. Британський флот налічував 34 кораблі, 28 озброєних торгових суден, 30 малих кораблів під командуванням колишнього пірата Френсіса Дрейка. На борту - 12 тисяч матросів і 4 тисячі солдатів. Англійці зустріли іспанців в протоці Ла-Манш. Дев'ять днів тривали морські бої. Кораблі англійців були нижчі, але більш швидкісні і маневрені, оснащені далекобійними гарматами.

Вночі англійці відправили до армади вісім брандерів — підпалених човнів з вибухівкою на борту. Потужний вітер розніс вогонь по вітрилах, люди стрибали у воду, щоб врятуватися. Тисячі потонули. Англійці знищили флагман флоту San Martin. В іспанців не вистачило боєприпасів, буря потрощила ще кілька суден, решта сіла на мілину.

Шлях побитого флоту до Іспанії був важкий. Додому повернулося всього 60 кораблів і третина екіпажу.

13 грудня 1577 року англійська ескадра з 5 кораблів і 164 членами екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі.

Зараз ви читаєте новину «Пірат знищив флот, який вважався непереможним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі