вівторок, 05 жовтня 2021 10:57

Спецтема: 30 років Незалежності

Комуністи боялися як Росії, так і вулиці - зняли фільм про проголошення незалежності України

Комуністи боялися як Росії, так і вулиці - зняли фільм про проголошення незалежності України
Створили фільм про історію проголошення Незалежності України. Фото: ЦДВР

Вийшла сьома серія історичного проєкту "10 Днів незалежності України".

У ній розповідається про проголошення незалежності 24 серпня 1991 року, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

"Деколи нам здається, що незалежність сама впала в руки українцям, а події 24 серпня 1991-го були просто збігом обставин. Насправді все було не так — на той момент країну штормило не перший місяць. Велелюдні протести під Верховною Радою УРСР стали звичним явищем, як і багатотисячні мітинги в галицьких областях, де місцева влада майже повністю перейшла до рук колишніх дисидентів", - сказав автор і ведучий проєкту Володимир В'ятрович.

Цьому передували шахтарські страйки, ланцюг єдності, Революція на граніті й путч у Москві.

Українських комуністів налякали ці події. Вони з одного боку боялися російського лідера Бориса Єльцина, з іншого - вулицю, яка вимагала люстрації.

Українська опозиція була меншістю в парламенті УРСР. Вона намагалася домовитися з комуністами, щоб проголосити незалежність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перший цвях у домовину СРСР" - створили фільм про боротьбу за суверенітет України

У фільмі йдеться про несподіванки, які супроводжували процес. Про те, чому написав Акт дисидент Левко Лук'яненко, а прочитав його з трибуни Володимир Яворівський.

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи боялися як Росії, так і вулиці - зняли фільм про проголошення незалежності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі