вівторок, 28 вересня 2021 13:18

Спецтема: 30 років Незалежності

"Перший цвях у домовину СРСР" - створили фільм про боротьбу за суверенітет України

"Перший цвях у домовину СРСР" - створили фільм про боротьбу за суверенітет України
У фільмі розповіли про те, як проголошували суверенітет 1990-го. Фото: МЗС

Вийшла шоста серія історичного проєкту "10 днів незалежності України". Присвячена Декларації про суверенітет.

У 1988-1990 роках радянські республіки проголошувати суверенітети, які засвідчували вищість національних законів над союзними. Український політик В'ячеслав Чорновіл почав переконувати опозиціонерів, що настав час і для України, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Доки українські парламентарі дискутували над текстом Декларації про суверенітет, до Києва прибула прем'єр-міністерка Великої Британії Маргарет Тетчер. Вона стала першим іноземним лідером високого рангу, який з офіційним візитом відвідав Верховну Раду УРСР.

"Тоді Тетчер чітко дала зрозуміти: вона бачить Україну лише в складі СРСР. Коли її запитали, чи з'явиться колись посольство України в Лондоні, залізна леді відповіла: "У нас немає посольства Каліфорнії". Тоді на Заході не вірили в Україну і бачили її лише "штатом", а не самостійною країною, - розповідає автор проєкту Володимир В'ятрович. - Іронія полягала в тому, що вже за два дні після візиту Маргарет Тетчер про свій суверенітет оголосила Російська Федерація. Це стало додатковим аргументом для багатьох українських комуністів, які ще сумнівалися в доцільності проголошення суверенітету української держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували фільм про відновлення державності України 1941-го

16 липня 1990 року український парламент більшістю голосів проголосив Декларацію про державний суверенітет. Американський політолог назвав її "першим цвяхом у домовину СРСР".

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «"Перший цвях у домовину СРСР" - створили фільм про боротьбу за суверенітет України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі