пʼятниця, 17 травня 2019 19:05

Колишній голова Одеси очолив уряд Франції

Перший градоначальник Одеси Арман Емманюель дю Плессі, герцог де Рішельє помер 17 травня 1822-го.

Він був міським головою у 1803-1814 роках. За його управління Одеса виросла з малого поселення до значного торгового міста, яке у 1817-му першим на українських теренах отримало статус Porto Franco - Вільний порт.

Арман народився 14 вересня 1766 р. у дуже багатій родині в Бордо. Виховувався дідом-маршалом. Сам був високий, тонкий, загартований, мав темні блискучі очі, горбатенький ніс. Улюблений учень абата Ніколя. Прекрасно фехтував та знав 5 мов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут нацпам'яті хоче змінити дати заснування міст

Велика Французька Революція перетворює графа на простолюдина. Емігрує в Російську імперію. Як офіцер, бере участь у штурмі Ізмаїлу військами Олександра Суворова, керує будівництвом Одеського порту. В березні 1803-го призначений першим градоначальником Одеси.

"Градоначальник був. Міста не було" - пише Марк Алданов у книзі "Дюк Еммануіл Осипович де Рішельє". Міська скарбниця пуста, всі гроші йдуть до кишень місцевої мафії та чиновників. Батогом та пряником переконує еліту повернути кошти. Проводить реформи. Одеса розбагатіла, розбудувалася, заквітла акаціями.

Автор: uk.wikipedia.org
  Пам'ятник Арману Рішельє в Одесі. Скульптор Іван Мартос, 1828.
Пам'ятник Арману Рішельє в Одесі. Скульптор Іван Мартос, 1828.

У 1812 отримує звістку про війну з Наполеоном. Жертвує 40 тисяч рублів на потреби армії. Після війни в місті розпочинається епідемія тифу. О 9 годині ранку особисто приходить до собору й рятує хворих. Коли сусіди бояться ховати померлого, бере лопату й ховає самотужки.

Всі роки ходить в старій шинельці, живе у найменшому будиночку міста, сам не краде й іншим не дає.

У 1814 у Франції розпочинається реставрація Бурбонів. На заклик короля Людовіка XVIII повертається на Батьківщину. Цей день стає похмурим для Одеси. Рішельє прийняв управління над республікою шахраїв, а виїхав зі славного європейського міста. Спочатку стає міністром іноземних справ Франції, згодом прем'єр-міністром. Помирає у віці 55 років від крововиливу у мозок.

Одесити часто кажуть, що в їхньому місті треба провести щонайменше три дні, аби побачити головні туристичні принади. Хоча у тих, хто опинився в Одесі на короткий період, а саме — на один день, все ж є нагода відвідати і побачити основні цікавинки. Пропонуємо підбірку місць Одеси, всі з яких можна встигнути побачити протягом дня.

Зараз ви читаєте новину «Колишній голова Одеси очолив уряд Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі